tag:blogger.com,1999:blog-10680517966754906122024-03-18T18:19:01.296+02:00Marjatilan blogiUnknownnoreply@blogger.comBlogger790125tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-78289837635049341942024-01-28T11:33:00.000+02:002024-01-28T11:33:04.508+02:00Karitsointiruuhkaa ja pakastemarjoja<p> Tammikuun loppu lähenee, ja helmikuu on pian alkamassa. Helmikuun nimeä on selitetty sillä, että erityisesti silloin on mahdollista nähdä puiden oksissa jäähelmiä. Ne muodostuvat, kun pakkanen lauhtuu ensin plussan puolelle, ja tätä lämpenemistä seuraa äkkipakkanen. Tänä talvenakin jo muutama tällainen äkkinäinen sään muutos on ollut, ja jäähelmiä on jo vähän näkynyt.</p><p>Lampolassa on hiukan vilskettä ja vilinää, ja karitsoinneissa ruuhkaa. Kuivittamista, heinien ja veden kantoa piisaa, samoin kuin porttien ja aitojen siirtelyä. Pian karitsoinnit ovat jo puolessa välissä, eli loppusuora häämöttää. Isoimmat karitsat pomppivat ja loikkivat jo korkealle, ja puskemistakin harjoitellaan.</p><p>Jos muuten pakastimessa on tyhjyyttä marjaosastolla, niin meillä on edelleen myynnissä pakastettua mansikkaa, vadelmaa, karhunvatukkaa ja pensasmustikkaa. Metsämustikkaakin on pieni määrä jäljellä. Marjoja voi ostaa suoraan meiltä täältä tilalta - toki kannattaa pirauttaa etukäteen (p. 0400 625 636) ennen tuloa. Vastaillaan puhelimeen, kun ollaan sisällä - pihalla ei puhelin ole välttämättä mukana. Olemme mukana myös Pirkanmaan REKO-ringeissä, ja siellä voi myös niitä tilata. Pakastemansikoita ja -vadelmia on nyt saatavana myös Ylöjärvellä, Elovainion kauppakeskuksessa olevasta <a href="https://villavino.fi/kaffila-kauppakeskus-elo/" target="_blank">Villa Vinon Kaffilasta</a>.</p><p>Kesätöistä vielä lopuksi: työhaastatteluita on jo pidetty, mutta vielä voi soitella kysellä töitä ja haastatteluaikaa. Haastattelemme kaikki työnhakijat. Sovi haastatteluaikasi soittamalla p. 0400 625 636. Vastaillaan puhelimeen, kun ollaan sisällä paperien äärellä. Soita siis tarvittaessa myöhemmin uudestaan, jos emme juuri sillä hetkellä pysty vastaamaan.</p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-90213133446030727322024-01-17T13:20:00.000+02:002024-01-17T13:20:02.923+02:00Pakkaspäiviä ja auringon kajoa<p> Pakkaskausi on jatkunut - välillä on satanut lisää lunta, mutta joinakin päivinä ihmeellinen valoilmiö, aurinko, on kirkastanut keskipäivää. Sinänsä mukavaa, että talvella on talvisää. Muutaman vuoden takaista mutatalvea ei ole yhtään ikävä.</p><p>Lampolassa karitsoinnit ovat alkaneet, ja muutamia uuhia on jo karitsoinut. Karitsoinnin yhteydessä uuhi on aina karitsoineen ensin yksilökarsinassa, ja sitten päivän-parin jälkeen yhdistetään isompaan ryhmään. Yksilökarsinassa on helppo seurata, että uuhella on kaikki hyvin ja karitsat saavat riittävästi maitoa. Jokainen karsina on toki kuvitettava, ruokittava ja juotettava erikseen, mutta toisaalta huolellisuus tässä kohtaa helpottaa jatkossa. Kovat pakkaset ovat vielä toistaiseksi siirtäneet karitsoitten ulkoilun aloittamista käytännön syistä: ulkoilu tarkoittaisi oven avaamista, ja aukinaisesta ovesta luonnollisesti vyöryisi hyytävää ilmaa sisään voimalla. Kun ovet ovat kiinni, ja ilman vaihto tapahtuu hallitusti sisääntuloluukkujen ja poistohormien kautta, tuottavat eläimet ja niiden alla oleva kestopehku sen verran lämpöä, että lampolan lämpötila pysyy plussan puolella. Vastasyntyneille karitsoille meillä on toki myös lämpölamppuja karitsointikarsinoissa tuomassa lisälämpöä.</p><p>Kesän viljelysuunnittelu on nyt viimeistelyä vaille valmis - nyt pitää vielä huolehtia kaikki yksityiskohdat kuntoon. Kevät on aina kiireinen, ja sään ehdoilla toimiessa pitää olla valmis tekemään työt silloin kun se on mahdollista.</p><p>Tässä kohtaa vuotta myös haastattelemme kesätyön ja harjoittelupaikan hakijoita. Jos olet kiinnostunut töistä, niin soita (p. 0400 625 636) ja sovi haastatteluaika. Parhaiten tavoitat meidät klo 16 jälkeen. Anna soida pitkään - ja jos ei heti vastata, soita vaikka puolen tunnin-tunnin päästä uudestaan, kiitos. Pakkassäällä ei kuljeteta kännykkää mukana, kun virta tuppaa loppumaan nopeasti ulkona.</p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-27705254717298221242024-01-08T20:59:00.000+02:002024-01-08T20:59:00.405+02:00Kesätöihin meille? Hae nyt<p>Hurjimmat pakkaset hellittivät, ja lähes kesäisen leppeä sää vallitsee ulkona. Kesä lähenee päivä päivältä, yhtä varmasti kuin päivät pitenevät. </p><p>Kesä tarkoittaa meillä myös kesätyöntekijöitä ja heille töitä. Tässä <a href="https://www.youtube.com/watch?v=Ez5VEVUPGhk" target="_blank">linkki</a> viime vuonna tehtyyn TE-live lähetykseen, jossa esiteltiin kesätyömahdollisuuksia meillä. Jos kiinnostunut kesätöistä meillä, niin ota ja rimpauta p. 0400 - 625 636. Parhaiten meidät saa kiinni iltapäivästä tai illan suusta (klo 16 jälkeen), mutta toki vastataan muuhunkin aikaan, jos puhelin soi. Ja toivomme kesätöitä hakevilta nimenomaan puhelinsoittoja, kiitos. Jos puhelin on varattu tai ei juuri sillä hetkellä vastata, soitathan uudestaan, kiitos. </p>Unknownnoreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-24808248258799386242023-12-24T10:06:00.003+02:002023-12-24T10:06:37.579+02:00Hyvää joulua & Onnellista Uutta vuotta 2024!<p> Niin se vuosi taas lähestyy loppuaan, vähiin käy kuluvan vuoden 2023 joulukuu. Tänä jouluna valkeat nietokset peittävät maan, ja talvi on. Vuoden lyhin päivä on nyt jo takana, kesä siis häämöttää nurkan takana. Nautitaan rauhoittuen tästä joulun ajasta, odottaen tulevaa vuotta ja kaikille toivoen parasta!</p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-68997489539959826662023-11-24T23:36:00.001+02:002023-11-24T23:36:33.866+02:00Marrastorin aattona<p> Huomenna Hämeenkyrössä paikallinen partiolippukunta, Hämeenkyrön Hälläpyörät, järjestää perinteisen Marrastorin. Tapahtumapaikkoina ovat Frantsilan Kehäkukka sekä Heiska. Marrastori aloittaa perinteisesti joulunajan odotuksen, ja Marrastori joulumarkkinoina kutsuu tunnelmansa vuoksi visiitille. Tervetuloa myös meidän puolesta - ollaan huomenna Kehäkukan pihalla klo 10-14, ja mukana mm. hilloja, mehuja, suklaita sekä villalankoja ja lampaantaljoja.</p><p>Tässä kohtaa vuotta meillä on käynnissä ensi vuoden suunnittelu - erilaisia viljelytarvikkeita pitää hankkia ja pohtia, miten kausi meni. Jotain uuttakin on suunnitteilla, mutta niistä sitten myöhemmin.</p><p><br /></p><p><br /></p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-21766409340792213072023-10-07T22:48:00.001+03:002023-10-07T22:48:55.586+03:00Syysmyrsky<p> Tuuli on riepotellut varsinkin tänään, ja luoteesta puhkunut kylmän kalseaa ilmaa. Lämpötilat ovat tippuneet myös likemmäs nollaa syyskuisista, liki parissa kymmenessä plusasteessa pyörineistä lukemista. Syksy rupeaa siis tuntumaan. Tässä kohtaa siis täytyy ruveta pikku hiljaa valmistautumaan talven tuloon - kastelulaitteiden purkua, talvisuojaus harsojen levittämistä ja kaikkea muuta täytyy ryhtyä suunnittelemaan. Vadelmat on jo leikattu, mutta yksi istutustyö on vielä tekemättä: valkosipulit on tarkoitus istuttaa maahan nyt alkavan viikon aikana.</p><p>Puimasuulilla touhuillaan edelleen arkisin päivittäin ma-pe klo 10-18, ja kahveetakin keitellään. Tällä hetkellä käynnissä on jatkojalostusta, eli mm. mehujen ja hillojen valmistusta. Jotakin tuorettakin on myynnissä - omenoista on nyt saatavana mm. Punakaneli-, Åkero Hassel-, Antonovka- ja Hibernal-lajikkeita. Omenoiden lisäksi on myynnissä myös sipulia, perunaa, naudan- ja lampaanlihaa sekä pakastemarjoja. Tervetuloa!</p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-9833837048122405612023-09-05T22:25:00.001+03:002023-09-05T22:25:48.396+03:00Satokautta edelleen mennään<p> Syyskuu alkoi, ja sääennusteen mukaan kelin pitäisi lämmetä loppuviikkoa kohti. Ja jopa auringonkin pitäisi pilkistellä pilviverhon takaan, loistavaa!</p><p>Viime viikonloppuna oli perunan itsepoimintapäivät - kiitokset kaikille kävijöille. Annabelle-peruna kerättiin loppuun, mutta Siikli-perunaa jäi jäljelle vielä seuraaviin itsepoimintapäiviin 16.-17.9.23. Mutta sitä ennen, eli nyt tulevana viikonloppuna vietetään Lähiruokapäivää. Meillä päivän vietto onnistuu esimerkiksi itsepoimien - poiminnassa on vadelmia tunneleilla sekä sokerimaissia avomaalla. Tilamyymälä Puimasuulissa on myös myynnissä useita eri omenalajikkeita, luumua, mansikkaa, karhunvatukkaa, kesäkurpitsaa, sipulia, mehuja yms. Jäätelövitriinissä on herkkuja, ja pehmiskone laitetaan päälle. Tervetuloa!</p><p><br /></p><p><br /></p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-16067903129916319102023-08-28T21:52:00.001+03:002023-08-28T21:52:26.282+03:00Sadetta, suorastaan kaatamalla<p> Syksyn lähestyminen tuntuu olevan entistä lähempänä, ainakin tänään, kun vettä alkoi puolen päivän aikaan satamaan kaatamalla. Sääennusteet lupaavat epävakaista säätä tälle viikkoa muutenkin, vaikka kovimmat sateet taidetaan saada nyt maanantaina.</p><p>Satokausi etenee, kelistä huolimatta. Viime viikonloppuna järjestettiin tunneleilla vadelman itsepoimintaa, ja ensimmäisiä sokerimaissejakin oli itsepoimien keruussa. Tulevana viikonloppuna meillä on perunan itsepoimintaa - la 2.9. klo 9-12 ja su 3.9. klo 12-15. Nostamme perunat koneella hellävaroen maanpinnalle, mistä voi sitten itse poimia haluamansa määrän. Perunan hinta on itsepoimintapäivinä 50 snt/kg itsenoukkien.</p><p>Omenoita ollaan myös keräilty myyntiin, ja nyt myynnissä on Valkeaa Kuulasta. Tällä viikolla toivottavasti saadaan poutahetkiä ja niinä kerättyä muitakin lajikkeita. Ensimmäisiä mehupuristuksia on tehty, ja omenamehua on nyt myynnissä. </p><p>Muista herkuista huomenissa olisi tarkoitus katsastaa luumupuut, jos niistä saataisiin jotain myyntiin. Päärynöissä mennee vielä hetki, mutta tulossa niitäkin on.</p><p><br /></p><p><br /></p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-46551143544771530342023-08-21T22:02:00.003+03:002023-08-21T22:02:50.069+03:00Kiitos Landefest 2023 - satokausi jatkuu edelleen<p> Landefest 2023 viettiin viime viikonloppuna sään helliessä - kiitos kaikille kävijöille! Työkonearvuuttelussa olivat mukana seuraavat työkoneet: numerolla yksi kisannut vihreä kapistus oli lumilinko. Kakkosnumerolla esiintyi ns. myyräojien kaivuukone, eli kapistus joka traktorin perässä kaivaa maahan pieniä ojia, jotka täytetään karkealla soralla. Nämä soraojat sitten parantavat pellon vesitaloutta, eli auttavat johtamaan vettä maan pinnasta syvemmälle talteen. Kolmas kone on jyrsin, joka siis muokkaa pellon pintaa kylvö- ja istutuskuntoon. Viimeisenä koneena oli sadetusautomaatti. Työkaluina oli tunneleilla tarpeellisia käsityökaluja: pitkää metallihärveliä käytetään tunnelia peittävien kalvojen siirtelyyn. Metallirengas on puolestaan on apuväline, jota tarvitaan tunneleita peittävien kalvojen köysittämiseen paikoilleen. Tänään arvottiin työkonearvuuttelun osallistujien kesken mansikkalaatikko - sen voitti Sylvia Mukheef. Onnea voittajalle!</p><p>Landefestin jälkeen on myös elämää - eli satokausi jatkuu edelleen. Vadelmapensaissa on paikoin yllättävän hyvin kypsiä marjoja, kun sinne sisäosiin vain jaksaa kumartaa. Pensasmustikoita kypsyy myös hissukseen lisää. Herukoita ja karviaisia on vielä sitkaimmille poimijoille. Sipulia ja papua on helpommin poimittavissa. Sokerimaissin itsepoiminta alkanee nyt tulevana viikonloppuna. Valmiiksi poimittuna on saatavana edellä mainittujen lisäksi mm. mansikkaa ja omenaa. Satokausi jatkuu siis hyvin runsaana.</p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-58605163184600360092023-08-10T22:11:00.003+03:002023-08-10T22:11:33.113+03:00Vaihtelevaa säätä ja satorunsautta<p> Kelit ovat tällä viikkoa olleet kovin vaihtelevat. Maanantaina oli järisyttävän kostean kuumaa, joka yhdessä yössä vaihtui tuuleksi ja toistakymmentä astetta viileämmäksi sääksi. Sääennusteiden mukaan keli näyttäisi poutaantuvan, korkeintaan pieniä sateenropsuja näyttäisi olevan tulollaan. </p><p>Tällä hetkellä monenmoista satoa on kerättävissä ja keräillään, tässä kasvikohtaisia tietoja.</p><p>Vadelman satokausi avomaalla jatkuu edelleen, mutta marjojen määrä on toki kääntynyt laskuun. Poimiessa kannattaa varautua sukeltamaan syvemmälle pensaaseen kypsien marjojen metsästyksessä. Valmiiksi poimittua vattua on saatavana edelleen päivittäin, satomäärien mukaan.</p><p>Avomaan mansikan itsepoimintaa kysellään edelleen, mutta se on päättynyt. Valmiiksi poimittua mansikkaa on myynnissä päivittäin - valmiiksi poimitut marjat kerätään tunneleista, lajikkeina pääsosin Favori- ja Florentina.</p><p>Pensasmustikka antaa odottaa itseään, mutta jonkinmoisia määriä on jo kerätty. Valmiiksi poimittua on saatavana aika ajoin, ja kannattaa siis pirauttamalla varmistaa saatavuus hakureissulle lähtiessä. Pensasmustikan itsepoiminta on avoinna aamupäivisin. </p><p>Herukkapensaista on kerättävissä kaikenvärisiä herukoita, ja karviaisetkin rupeavat olemaan herkullisen mehukkaita.</p><p>Karhunvatukka on aloittanut kypsymisen, ja valmiiksi poimittuja karhunvatukoita on myynnissä. </p><p>Sokerimaissin satokausi korkattiin tällä viikkoa, ja ensimmäisiä tähkiä on nyt myynnissä. Itsepoiminta alkanee parin viikon päästä, kun poiminta on helpompaa. Muista kasveista hernettä on vielä vähän, leikkopapua rupeaa olemaan runsaammin. Valkosipulit on tältä satokaudelta myyty, mutta kelta- ja punasipulia on myynnissä edelleen. Ja samoin perunaa, kahta sorttia eli Annabelleä ja Siikliä.</p><p>Satokauden voi siis todeta olevan runsas, ja tämä luettelomainen selitys kasveista varmaankin alleviivaa tätä. Omenoiden, luumujen ja päärynöiden satokausi on vasta nurkan takan, ja monet herkut vielä tuloillaan.</p><p><br /></p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-13801846149086278652023-08-03T17:05:00.001+03:002023-08-15T19:20:39.983+03:00Landefest 2023 <p><span style="font-family: inherit;"><a href="https://visithameenkyro.fi/landefest/" target="_blank">Landefest</a> 2023 järjestetään 18.-20.8. Hämeenkyrössä, ja tiedossa on paljon nähtävää ja koettavaa - koko viikonlopun ajan.</span></p><p><span style="font-family: inherit;">Tässä ohjelma meillä:</span></p><p><span style="font-family: inherit;">- tiluskierros traktorilla klo 13 & 15 jokaisena Landefest-päivänä (pe-su)</span></p><p><span style="font-family: inherit;">- la 17.8. talutusratsastusta klo 11-13</span></p><p><span style="background-color: white;"><span style="font-family: inherit;">- koko Landefestin ajan meillä on käynnissä maatalouden koneisiin liittyvä kilpailu. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan laatikollinen mansikkaa.</span></span></p><p><span style="background-color: white;"><span style="font-family: inherit;">- lapsille ja muille seikkailumielisille leikkimielinen arvoitussuunnistus</span></span></p><p><span style="background-color: white;"><span style="font-family: inherit;"><br /></span></span></p><p><span style="background-color: white;"><span style="font-family: inherit;">La 17.8. Mahnalan maamiesseuran metrilakujen ynnä muiden herkkujen myyntiä Puimasuulin edessä.</span></span></p><p><span style="background-color: white;"><span style="font-family: inherit;"><br /></span></span></p><p><span style="background-color: white;"><span style="font-family: inherit;">Navetassa mahdollisuus osallistua <a href="https://www.flowersofyourlife.fi" target="_blank">Flowers of Your Life</a>:n järjestämälle <a href="https://www.facebook.com/events/151140927969564/?ref=newsfeed" target="_blank">kukkasidonnan työpajaan Navetassa</a>.</span></span></p><div style="background-color: white;"><span style="font-family: inherit;"><br /></span></div><div style="background-color: white;"><span style="font-family: inherit;">Puimasuuli on Landefestin aikana avoinna normaalin aukioloajan mukaan, eli pe 18.8. klo 9-19, la 19.8. klo 9 - 18 ja su 20.8. klo 10 - 18. Itsepoiminta on avoinna myös, tiedot siitä <a href="http://www.yrjolanmarjatila.fi" target="_blank">nettisivullamme</a>. Itsepoimia saa vain niitä kasveja, jotka ovat sinä päivänä poimittavissa.</span></div><p><br /></p><p><br /></p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-31818484450237834852023-08-03T16:49:00.001+03:002023-08-03T17:11:51.233+03:00Perunan itsepoimintapäivät syyskuussa 2023<p><span style="background-color: white; color: #333333;"><span style="font-family: arial;">Perinteiset perunan itsepoimintapäivät järjestetään syyskuulla. Ensimmäiset itsepoimintapäivät ovat la 2.9. klo 9-12 ja su 3.9. klo 12-15. Lajikkeina Siikli ja Annabella. Mikäli ensimmäisestä päivästä jää jäljelle kerättävää, järjestetään toinen itsepoimintaviikonloppu la 16.9. klo 9-12 ja su 17.9. klo 12-15.</span></span></p><p><span style="background-color: white; color: #333333;"><span style="font-family: arial;">Perunan itsepoiminnassa tarvitset mukaasi keliin ja homman sopivat vaatteet - jalkaan esimerkiksi kumpparit ja käteen hansikkaat. Perunat nostetaan hellävaraisella mattokoneella maanpintaan, mistä voi sitten valita haluamansa potut. Poimimista varten saat lainaksi meiltä ämpäreitä, ja kotiin kuljetusta varten on tarjolla säkkejä ja kasseja. Perunan hinta on itsepoimintapäivänä 50 snt/kg pellosta itse keräten.</span></span></p><div class="post-body entry-content" id="post-body-8654954883780203029" itemprop="description articleBody" style="background-color: white; color: #333333; line-height: 1.6em; margin: 0px 0px 0.75em;"><p><br /></p><div style="clear: both; font-family: Georgia, serif; font-size: 13px;"></div></div><div class="post-footer" style="background-color: white; color: #999999; font-family: "Trebuchet MS", Trebuchet, Arial, Verdana, sans-serif; font-feature-settings: normal; font-kerning: auto; font-optical-sizing: auto; font-size: 10.14px; font-stretch: normal; font-variant-alternates: normal; font-variant-east-asian: normal; font-variant-numeric: normal; font-variation-settings: normal; letter-spacing: 0.1em; line-height: 1.4em; margin: 0.75em 0px; text-transform: uppercase;"></div>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-59404762390973100422023-07-29T23:10:00.001+03:002023-07-29T23:10:16.221+03:00Sadepäivä<p> Olipahan aikamoinen sadepäivä! Sellaisia yht'äkkisiä kaatosadekuuroja ropsahti useampia, kaatosateiden välissäkin sateli vaihtelevasti. Tänään sattui olemaan myös Ollin nimipäivä, ja vanha kansa sanoi, että jos tänään sataa, sataa seuraavat seitsemän viikkoa. Sääennusteiden mukaan epävakaista säätä on tiedossa, mutta sateiden määrä ja ajankohta vaihtelee ennustuksittain. Varmaankin matalapaineen tarkkaa reittiä on vaikea ennustaa, ja kuuroja saattaa syntyä äkkinäisesti, ennalta aavistamatta.</p><p>Satoi tai paistoi, vadelman, punaherukan ja saskatoonin satokausi on nyt runsaimmillaan. Poiminta on helppoa, vaikka keli asettaa poimijalle haasteen. Kumisaappaat ja sadevaatteet ovat käytännöllisimmät varusteet. Poiminta-astian on hyvä olla kannellinen, ja esimerkiksi vadelmat on paras kerätä suoraan pakkaspurkkeihin. Vadelmat on myös syytä pakastaa välittömästi - herkkänä marjana se ei missään olosuhteissa kestä pitkää säilytystä.</p><p>Avomaan mansikan satokausi päättyi näihin sateisiin - toki sitkeimmät marjastajat varmasti vielä jotain saattavat löytää, mutta helppoa se ei ole. Mansikan satokausi jatkuu toki miellä edelleen tunneleilla - poimimme päivittäin tuoreita mansikoita myyntiin.</p><p>Pensasmustikan satokausi on aluillaan, ja paikoin kypsiä marjoja on jo melko runsaasti. Pensasmustikka on siitä jännä marja, että yhden tertun marjat kypsyvät hyvin eriaikaisesti. Ne pitää siis poimia yksitellen, mutta toisaalta tämä hidas kypsymistahti tekee satokaudesta melko pitkän.</p><p><br /></p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-43625386112859517682023-07-21T22:13:00.000+03:002023-07-21T22:13:57.020+03:00Satokauden runsautta<p> Satokausi rupeaa tässä kohtaa näyttäytymään kaikessa runsaudessaan: vadelmien ja pensasmustikoiden määrä lisääntyy päivä päivältä, saskatoon-, puna- ja valkoherukkapensaat notkuvat painavien terttujen alla, ja avomaaltakin sitkeimmät poimijat ovat vielä löytäneet mansikoita. Marjojen lisäksi palkokasvien eli herneen ja pavun itsepoiminta on käynnissä.</p><p>Kesä on siis kääntymässä loppukesää kohti. Tässä kohtaa suljemme myös osan myyntipisteistämme, ja kiitämme asiakkaita Häijään, Ikaalisten Nesteen ja Kyröskosken Nesteen osalta. Myyntipisteemme Hämeenkyrön ja Tippavaaran S-marketeilla sekä Ikaalisten Kompissa ovat edelleen avoinna <a href="http://www.yrjolanmarjatila.fi" target="_blank">aukioloaikojen</a> mukaisesti.</p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-26419830889177251952023-07-21T21:47:00.000+03:002023-07-21T21:47:01.725+03:00Miten pensasmustikan ja saskatoonin itsepoiminta toimii?<p> Saskatoon ja pensasmustikka kasvavat meillä samalla peltolohkolla, joten sama ohjeistus toiminee niille molemmille. Saskatoon on näistä kahdesta aikaisempi, ja sen pensaat notkuvatkin nyt kypsiä marjoja. Pensasmustikan satokausi on tätä kirjoittaessa vasta alkamassa, mutta sato runsastunee viimeistään heinä-elokuun vaihteessa.</p><p>Nämä molemmat tummat marjat eroavat esimerkiksi metsämustikasta siinä, että ettäniiden marjatertuissa yksittäiset marjat kypsyvät eri aikaan, eli ne on noukittava yksitellen. Toisaalta marjoja on runsaasti joka puolella pensasta, ja erityisesti pensaiden sisäosat kannattaa tarkistaa - useimmiten suurimmat ja kypsimmät marjat löytyvät sieltä. Pensasmustikkaan ja saskatooniin emme ota varauksia, poimimaan pääsee päivittäin aamupäivisin. Tästä huolimatta on hyvä pirauttaa etukäteen (p. 0400 - 625 636 tai 03 - 3711 163), ja varmistaa satotilanne. Jos päivän sato on kerätty, poimintaa jatketaan seuraavana päivänä. Marjojen kypsymistahti hiukan vaihtelee, minkä vuoksi päivittäistä poimintamäärää on jonkin verran vaikeaa arvioida useiden päivien päähän. Pensasmustikan satokausi kestää yleensä ainakin elokuun ajan, joskus on kerätty jopa melkein koko syyskuukin. Saskatoonin paras satokausi on yleensä heinäkuun loppupuolella. Poimintapäiviä on siis vielä tällekin vuodelle tiedossa useita.</p><p>Itsepoiminta-astioiksi soveltuvat hyvin monenlaiset astiat: joidenkin mielestä on helppoa kerätä pakastaessa vaikka suoraan pakastepurkkeihin, osa kerää mieluummin ämpäriin tai johonkin muuhun isompaan astiaan. Vaatetus ja jalkineet säätilan mukaan, ja tarvittaessa juomapullo on myös hyvä ottaa mukaan. </p><p>Itsepoiminta alkaa ilmoittautumisella itsepoiminnan punnituksessa. Tyhjät astiat punnitaan, jotta niiden paino voidaan vähentää lopussa täysien astioiden painosta. Tarvittaessa meiltä saa myös erikokoisia laatikoita ja muita astioita poimintaa varten - luontoa säästääksemme otathan astioita alkuun mukaasi vain sen verran kuin arvelet jaksavasi poimia. Tarvittaessa astioista saa kyllä lisää. Meillä käytössä vähimmäisostosmäärä, mikä maksetaan ennen itsepoiminta-alueelle menoa. Vähimmäisostosmäärä vaihtelee poimittavissa olevien satojen ja ajankohdan mukaan. </p><p>Pensasmustikkamaa sijaitsee välittömästi itsepoiminnan punnituspisteen takana. Mustikkamaalla kuljetaan rivien suuntaisesti, rivien poikkikulkeminen on ehdottamasti kielletty. Poimiessaan saa maistella, mutta pensasmustikkamaalle ei saa mennä yksinomaan syömään marjoja. Yleensä paremmat mustikkapaikat löytyvät rivien keskeltä tai alapäästä. </p><p>Saskatoon on lintujen herkkua, mistä syystä se piileksii verkkojen alla. Poimintaa varten sukelletaan verkon alle nostamalla ensin verkkoja pitäviä painoja pois sopivalta kohdilta. Poiminnan jälkeen verkko painotetaan uudestaan.</p><p>Kerättyäsi haluamasi määrän marjoja, palaa saaliisi kanssa itsepoiminnan punnituspisteelle. Punnituspistessä astiat punnitaan, ja niistä vähennetään tyhjien astioiden paino. Tällöin erotuksena saadaan marjojen kokonaispaino ja sitä kautta niiden hinta. Lopullinen maksettava määrä saadaan kuin tästä hinnasta vähennetään pellolle mennessä maksettu vähimmäisostosmäärä.</p><p><br /></p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-17982845010728986252023-07-21T21:37:00.000+03:002023-07-21T21:37:10.063+03:00Vinkkejä vadelman itsepoimintaan<p> <span style="background-color: white; color: #333333; font-family: Georgia, serif; font-size: 13px;">Vadelmariveissä rupeaa olemaan jo runsaasti kypsän punaisia marjoja, ja satokausi on siis käynnissä. Vadelman itsepoimintaa suunnitellessa on aina hyvä soittaa (p. 03 - 3711 163 tai p. 0400 - 625 636) ja varmistaa varaamalla poimintapaikka ennen marjamaille lähtöä. Parhaiten meidät tavoittaa aukioloaikoina: ma - pe klo 8 - 20, la klo 8- 19 ja su klo 10 - 20. Itsepoiminta on avoinna: ma - pe klo 8 - 18, la klo 8 - 14 ja su klo 10 - 18, mikä tarkoittaa, että näinä ajanjaksoina pääsee pellolle. Poimia voi myöhempään, muun aukioloajan puitteissa.</span></p><span style="background-color: white; color: #333333; font-family: Georgia, serif; font-size: 13px;">Tässä vielä muutama vinkki vadelmamaille lähdöstä ja vadelmien poiminnasta. Perussäännöt ovat vadelmamailla samat kuin mansikan itsepoiminnassa: noudata annettuja ohjeita, nouki vain osoitetulta riviltä, ja kysy tarvittaessa lisätietoja vadelmaoppaalta (esim. toista poimintapaikkaa, missä on WC, missä voi pestä kädet jne). Meillä vadelmapenkeissä merkkeinä toimivat poimintapöydät, joita siirretään rivissä eteenpäin sitä mukaa kun kerätään. Pöytä jätetään siis siihen, mihin oma kerääminen päättyy. Tällöin seuraavan kerääjän on helppo jatkaa. Vadelmamailla on myös jonkin verran erilaisia muovituoleja ja -penkkejä, joita voi halutessaan käyttää poimiessaan. Kypsät marjat kerätään purkkiin tai suuhun, huonoja on hyvä tiputella riviväliin.</span><br style="background-color: white; color: #333333; font-family: Georgia, serif; font-size: 13px;" /><br style="background-color: white; color: #333333; font-family: Georgia, serif; font-size: 13px;" /><span style="background-color: white; color: #333333; font-family: Georgia, serif; font-size: 13px;">Vadelma on herkästi rikkoutuva marja, minkä vuoksi se kannattaa kerätä suoraan pakastepurkkiin. Purkit ja niiden kannat punnitaan ennen marjamaille menoa tyhjänä. Kun purkkien paino tyhjänä vähennetään täysien purkkien painosta, saadaan selville marjojen paino. Maksu perustuu poimittujen marjojen kilomäärään. Myös vadelmien itsepoiminnassa meillä on käytössä itsepoiminnan vähimmäisostosmäärä, joka peritään henkilöä kohti.</span><br style="background-color: white; color: #333333; font-family: Georgia, serif; font-size: 13px;" /><br style="background-color: white; color: #333333; font-family: Georgia, serif; font-size: 13px;" /><span style="background-color: white; color: #333333; font-family: Georgia, serif; font-size: 13px;">Vadelman oksissa on jonkin verran piikkejä, jotka saattavat raapia. Yksinkertaisin suojautumistapa on käyttää pitkähihaista paitaa tms. Hattu, juomapullo ja sopivat eväät on myös tarpeellisia vadelmamailla. Sääennustetta kannattaa seurata myös, ja pakata mukaan tarvittaessa myös sadevaatteita sekä lämmintä vaatetta.</span>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-26433666936131576742023-07-19T21:11:00.000+03:002023-07-19T21:11:03.573+03:00Akkainviikko<p> Eilen alkoi akkainviikko eli naistenviikko - seuraavan viikon ajan nimipäiviään viettävät vain naiset, ja vanhan kansa mukaan sataa. Sataminen taas on seuraus siitä, että ämmät itkevät paljon. Sääennusteet näyttävät toteuttavan tätä ennustetta, koska vähintään kuurosateita on joka päivälle sääkartoissa piirretty. Kuurosateista karttaa tulkitessa kannattaa muistaa, että tähän meidän mäen syrjään ei ihan aina sateet satu, vaikka ympärillä sataisikin.</p><p>Vadelmakausi on aluillaan, ja joka päivä löytyy entistä enemmän kypsiä marjoja. Tällä hetkellä ei vielä uskalleta ottaa poimintavarauksia tai varauksia valmiiksi poimituista vadelmista, koska satomäärän arviointi on vielä haastavaa. Tarkastuskierrokset kasvustossa kuitenkin antavat viitettä siitä, että lähipäivinä aloitetaan vadelman varaaminen. Varaamismahdollisuus päivitetään heti meidän nettisivulle <a href="http://www.yrjolanmarjatila.fi">www.yrjolanmarjatila.fi</a>, kun se on mahdollista.</p><p>Mansikan itsepoiminta jatkuu edelleen, vaikka satokausi on ihan viime metreillä. Kokeneet marjanpoimijat osaavat toki pöyhiä mansikkapuskia, ja löytävät sieltä mansikoita. Nämä viimeiset mansikat ovat kaikkein sokeripitoisimpia, ja jos siis haluaa pakastaa erittäin makeita mansikoita, niin nyt niitä on. Työtä vaan teettävät hyvin paljon.</p><p>Muista marjoista satokausi on käynnissä jo saskatoonilla sekä puna- ja valkoherukalla. Pensasmustikan satokausi on aluillaan. Marjojen lisäksi meillä on itsepoiminnassa hernettä sekä leikkopapua.</p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-29644818158063598142023-07-14T22:56:00.002+03:002023-07-14T22:56:57.534+03:00Yhden loppu, toisen alku<p> Tässä kohtaa kesää mansikan satokausi etenee kohti vääjäämätöntä loppuaan. Tästä syystä emme enää ota vastaan varauksia mansikan itsepoimintaan, emmekä varaa valmiiksi poimittuja mansikoita. Mansikkaa pääsee itsepoimimaan päivittäin, niin kauan kuin sato päivässä riittää. Aikaa poimiessa kuluu jo runsaasti, toki ahkeran poimijan mansikka palkitsee erittäin maukkailla ja sokerisilla herkkumarjoilla.</p><p>Mansikkakauden loppu on toisaalta myös merkki muiden marjojen satokauden alusta. Tällä hetkellä esimerkiksi saskatoon-marjojen satokausi on alkanut, ja on nyt runsaimmillaan. Ensimmäisiä pensasmustikoita ja vadelmia on mahdollista poimia myös, samoin puna- ja valkoherukat rupeavat olemaan poimittavissa.</p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-64258147747721641272023-07-11T22:59:00.000+03:002023-07-11T22:59:59.597+03:00Kohti avomaan mansikkakauden loppua<p> Viime päivien lämpimän aurinkoiset säät ovat kiihdyttäneet mansikoiden kypsymistä avomaalla, ja loppusuoralla jo ollaan. Tällä hetkellä vielä poimittavaa on, mutta töitä ämpärillisen eteen joutuu tekemään jo enemmän kuin viikko sitten. Kokeneet poimijat toki noukkaisevat sangollisen käden käänteessä. Ennen mansikkaretkelle tuloa kannattaa soittamalla varmistaa poimintatilanne - nyt viime päivinä on ollut ruuhkaisaa, ja poimimaan on päässyt ainoastaan varauksella.</p><p>Mansikoiden jälkeen marjakausi jatkuu muiden marjojen parissa. Avomaan vattukausi alkanee reilun viikon päästä, ja varmaan loppuviikosta pystyy poimimaan jo ensimmäisiä saskatooneja. Saskatoon on tummanpuhuva, miedonmakuinen ja paljon hyviä ravintoaineita sisältävä marja, joka esimerkiksi hilloissa, mehuissa ja kiisseleissä taittaa mukavasti muiden marjojen happamuutta.</p><p><br /></p><p><br /></p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-18006664087541239842023-07-02T22:23:00.001+03:002023-07-02T22:23:38.029+03:00Tunneli-itsepoiminta jatkuu!<p>Jatkamme suosittua itsepoimintaa tunneleilla, ja ensimmäinen tunnelipoiminta päivä on heti huomenna. Poiminta alkaa klo 8, ja päättyy, kun päivän sato on kerätty. Tunneli-itsepoiminta on avoinna satotilanteen mukaan, ja sinne ei voi tehdä varauksia. </p><p>Tunnelissa marjat kasvatetaan n. 1.5 m korkeudella, ja poiminta tapahtuu sateelta ja tuiverrukselta suojassa katteen alla.</p><p>Tässä vielä kertauksena vinkkejä tunnelipoimintaan:</p><p>Poimintaan on hyvä varata sopivan kokoinen astia. Paras marja-astia on melko laakea, koska tällöin marjat eivät painu. Hattu, sopiva vaatetus ja tarvittaessa juomista ovat myös hyviä varusteita myös tunnelilla. On myös syytä huomata, että tunnelialueella ei ole WCtä.</p><p>Tunneli-itsepoimintaan ilmoittautuminen tapahtuu normaalissa itsepoiminnan ilmoittautumispisteessä pellon laidalla. Omat astiat punnitaan, ja niihin laitetaan tarralla tieto painosta tyhjänä. Tällöin astian paino saadaan vähennettyä pois, kun se tuodaan poiminnan jälkeen mansikoiden kanssa punnitukselle. Tässä yhteydessä maksetaan myös vähimmäisostosmaksu.</p><p>Tämän jälkeen tunnelille siirrytään traktorikuljetuksella. Tunnelissa on opas, joka osoittaa poimintapaikan.</p><p>Mansikat kasvavat tunneleissa pöydillä, ja kypsät marjat ovat noin puolentoista metrin korkeudella. Poiminnassa käytössä on pöytiä, joka toimii rivin merkkinä. Pöytää siis siirretään poimiessa sitä mukaa eteenpäin, kun etenee kasvustossa. Pöytä jätetään siihen pisteeseen, mihin asti kerää. Tällöin seuraava poimija tietää, mistä jatkaa.</p><p>Poimiessa on syytä olla varovainen, ettei vahingoita kasveja, kasvatuspöytiä ja kastelujärjestelmiä. Tunneleissa meillä on kasvamassa ns. jatkuvasatoisia mansikoita, jotka siis kukkivat ja tekevät marjoja koko kasvukauden ajan. Nytkin näkyvissä on kukkia, joista siis kehittyy mansikoita myöhemmin kesällä.</p><p>Emme suosittele mansikoiden tunnelipoimintaa pienimmille lapsille: marjat ovat korkealla ja esimerkiksi kasvatuspöydät eivät kestä tönimistä tai roikkumista.</p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-13328169541897215862023-07-02T14:11:00.002+03:002023-07-02T14:11:48.460+03:00Sukellus mansikan sisuksiin eli mikä on se paras mansikka<p> Monesti kuulee puhuttavan, että se tai tuo mansikkalajike on toista makeampi tai jollain muulla tapaa parempi. Ja mitä yksi pitää parhaana, ei taas ole ollenkaan jonkun muun makuun. Taannoin gelatokursseila Italiassa opimme käsitteen "organolettica", joka siis suorana käännöksenä tarkoittaa aistinvaraista. Tällä aistinvaraisuudella, organoleptisuudella, ilmaistaan esimerkiksi ruuan kaikkia ominaisuuksia, joita ihminen nauttiessaan ruokaa havannoi - joko tietoisesti tai tiedostamattaan. Organoleptisiä ominaisuuksia ovat siis esimerkiksi maku ja sen eri vivahteet, suutuntuma, ulkonäkö ja tuoksu. Näitä kaikkia ominaisuudet ovat isoja kokonaisuuksia, joiden yhdistelmä vaihtelee eri mansikkalajikkeilla. Vaihtelu aiheuttaa makuerot.</p><p>Mansikan maun kaksi päätekijää lienevät sen sokeripitoisuus ja sen sisältämien happojen määrä. Happojen ja sokereiden suhde toisiinsa luo maun pohjan. Kaikki me aistimme makeutta ja hapokkuutta eri tavoin, minkä vuoksi makeimman mansikan titteliä on vaikea yksiselitteisesti jakaa. Kaikissa lajikkeissa, satokauden alussa sokeripitoisuus on refraktometrillä mitaten n. 7-8%, keskikaudella noin 10-13%, ja loppusatokaudesta lähemmäs 20%. joskus jopa ylikin. Tämä sokerimäärä perustuu mittauksiin, joita teemme omassa mansikkagelaton valmistuksessa - mansikan sokeripitoisuus on tiedettävä, jotta osaamme lisätä oikean määrän sokeria gelaton täydellisen sokerimäärän saavuttamiseksi. Mittauksien perusteella voi todeta, että alkukauden suuret mansikat eivät siis ole niin makeita kuin aivan viimeisinä kerättävät, yleensä hyvin pienikokoisiksi jäävät mansikat. Mutta - makeuden aistiminen ei koostu ainoastaan sokereista, vaan myös mansikan sisältämät hapot vaikuttavat maun koostumukseen. Hyvin hapokas marja, vaikka sen sokeripitoisuus olisi hyvinkin korkea, voi maistua vähemmän makealta kuin vähempi happoinen marja. Säilöntämenetelmistä esimerkiksi pakastuksessa sokereita häviää, minkä vuoksi sokeritta pakastetut, voimakashappoiset mansikat maistuvat hapokkailta, varsinkin jos ne sulavat kokonaan ennen syömistä. Jos ei halua käyttää sokeria pakastuksessa, hyvä valinta voi siis olla tuoreena miedonmakuinen eli vähähappoinen mansikka. Ne happamoituvat vähemmän pakkasessa kuin voimakkaan makuiset mansikat.</p><p>Maun lisäksi moni arvioi mansikoita myös tuoksun, suutuntuman ja ulkonäön perusteella. Eri mansikat tuoksuvat erilaisille - joiden aromi vivahtaa yrttisyyteen, toisissa on selkeä metsämansikan aromi ja jonkin tuoksu on hyvin mieto. Suutuntuma kertoo mansikan rakenteesta: onko se kuiva vai mehukas, pehmeä vai kova, ovatko pähkylät pinnassa ja luovat tunteen karheudesta, vai ovatko ne syvällä marjassa, jolloin niitä hädin tuskin tuntee. Ulkonäköseikkoja ei mansikoiden kohdalla sovi myöskään unohtaa: lajikkeiden väri kypsänä vaihtelee vaalean oranssinpunaisesta hyvin mustanpuhuvaan, tummapunaiseen. Eri lajikkeiden marjojen kiito on myös erilainen: joillakin lajikkeilla on voimakas kiilto, toiset ovat mattapintaisempia.</p><p>Mikä se paras mansikka sitten on? Aivan varmasti paras mansikka on se, joka täyttää sen nauttijan vaatimukset mansikan suhteen. Meillä kaikilla on erilainen näkemys hyvästä mansikasta, minkä vuoksi eri mansikkalajikkeita on hyvä maistaa ennen ostamista. Oma kokemus, itsetehty arviointi on paras tapa valita paras mansikka. Muussa tapauksessa mansikka saattaa olla jonkun toisen suuhun mieluisin.</p><p><br /></p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-10738008715001543332023-07-01T11:23:00.003+03:002023-07-01T11:23:36.063+03:00Kesäsadetta - mansikkaa on<p> Tänään lauantaina Ikaalisissa oleva Nesteen myyntipiste on kiinni sairastapauksen vuoksi. Huomenna avoinna taas normaalisti.</p><p>Keli näyttää muuttuvat nyt epävakaiseksi, ja tänään on sadellut. Ihan hyvä niin - luonto tarvitsee vettä, ja aika pitkä hellejakso onkin takana. Mansikat kypsyvät kuitenkin nyt, säästä huolimatta, mutta sadesäällä pellolle kannattaa varata jalkaan kumpparit ja päälle sadevaatteet. Vettä ei keräänny poiminta-astiaan, jos varsinaisessa keruuastiassa on kansi ja kerää mansikat alkuun esim. siivilään tai pienempään kippoon, mistä kaataa ne varsinaiseen keruuastiaan.</p><p><br /></p><p><br /></p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-52626014746804035752023-06-29T22:26:00.004+03:002023-06-29T22:26:57.721+03:00Mansikkaa täyttä vauhtia<p> Tässä kesäkuun viimeisellä viikolla mansikkakausi on päässyt täyteen vauhtiin. Tällä hetkellä mansikoita poimitaan jo lähes kaikilla mansikkalohkoilla avomailla, eli nyt kannattaa herkutella mansikoilla ja säilöä niitä talven varalle. Keruussa ovat nyt monen suosikit Polka ja Sonata, jotka soveltuvat monenmoiseen käyttöön. Kuumia kesäpäivä varten kannattaa tehdä myös <a href="https://www.yrjolanmarjatila.fi/reseptej%E4.html#Mansikkasima" target="_blank">mansikkasimaa</a> - tuoreista mansikoista tehdessä marjat kannattaa kevyesti survoa ennen muiden aineiden lisäystä.</p><p>Muita kesänherkkuja tässä kohtaa vuotta ovat uudet perunat, sipuli ja herneet. Lisukkeeksi jos on silliä ja voita, niin siinähän kesän lounaan ja illallisen parhaat palat ovat. Omaa herkkua näiden lisäksi on myös pika-kaalisalaatti: uutta kaalia suikaleina, ja siihen sekoitetaan tilkka oman maun mukaista kasviöljyä, suolaa, pippuria ja sitruunanmehua. Salaattia voi syödä heti, mutta paremmalta maistuu vähän makuunuttuaan jääkaapissa.</p><p>Mutta nyt täytynee etsiä jotain apetta itselle, ja lopettaa kirjoitus tähän. Tuli nälkä.</p>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-91575453159030630522023-06-27T14:44:00.004+03:002023-06-27T15:03:21.308+03:00Mansikan ja herneen itsepoiminta<p> Mansikoiden ja herneen itsepoiminta on pyörähtänyt täyteen vauhtiinsa, ja tässä muutamia vinkkejä marjaretken suunnitteluun: jo ennen marjaretkelle lähtöä kannattaa vanhanaikaisesti pirauttaa tänne tilalle (p. 03-3711 163 tai 0400 - 625 636) ja tiedustella marjatilannetta. Puhelimet saattavat olla joskus varsin ruuhkaisia - varsinkin aamutuimiin - mutta päivemmällä yleensä puhelinruuhka helpottaa. Jos haluaa tulla poimimaan jonain tiettynä päivänä, kannattaa puhelun yhteydessä tehdä varaus. Varauksen tekemällä on mahdollista päästä poimimaan ma - pe klo 8 - 18, la klo 8 - 14 ja su klo 10 - 18. Tässä kohtaa päättymisaika tarkoittaa siis sitä ajankohtaa, jolloin on viimeistään ilmoittauduttava itsepoiminnan punnituspisteellä. Poimia saa arkisin ja sunnuntaisin liki klo 20 ja lauantaisinkin melkein klo 18 asti. </p>Mansikkamaalle lähtiessä kannattaa varustautua hatun, juomisen ja sopivan astian kera. Mansikanpoimintaan paras astia on melko laakea, koska marjat eivät siinä linttaannu ja painu toistensa painosta. Marjat voi poimia joko karoineen tai ilman karoja - aivan miten itse haluaa. Ja tietysti voi maistella ja syödä sen verran kuin jaksaa siinä poimimisen ohessa.<br /><br />Itsepoiminnassa on hyvä muistaa, että poimia saa ainoastaan niiden kasvien satoa, joka kulloisenakin päivänä on itsepoiminnassa. Marjapellolla on opas, joka näyttää poimintapaikan. Jos haluaa vaihtaa toiseen paikkaan, kysy oppaalta.<br /><br />Poiminta-astioiden tultua täyteen palataan takaisin itsepoiminnan punnituspisteelle, jossa punnitaan kerätyt marjat. Tästä syystä on hyvin tärkeää tuoda ilmoittautuessa punnitukseen kaikki ne astiat joihin marjoja kerää - omien, mukana tuotujen astioiden paino vähennetään pois vaa'an näyttämästä kokonaispainosta.<br /><br />Astioihin kerättyjen marjojen painon selvittyä poimitut tuotteet maksetaan punnituspisteellä. Meillä on käytössä vähimmäisostos, eli jokainen itsepoiminta-alueelle menevä maksaa vähimmäisostosmaksun. Maksu vaihtelee mm. kerättävissä olevan sadon ja ajankohdan mukaan.<br /><br />Kotiin mennessä poimitut marjat kannattaa laittaa kylmään mahdollisimman pikaisesti. Mansikka säilyy jonkin aikaa jääkaapissa, jääkaappilämpötilassa (4 -5<span style="font-family: "times new roman" , serif;">º</span>C), mutta isommat erät kannattaa säilöä joko pakastamalla tai muilla tavoin.<div><br /></div><div>Meillä voi myös kerätä hernettä itsepoimien. Hernepellossa on keruukohta merkitty kyltillä, ja kyltin lähettyvillä ovat suurimmat palot. Herneet on helpointa kerätä esimerkiksi pussiin tai kangaskassiin. Myös herneet ovat itsepoiminta-alueella, jota koskee vähimmäisostosmaksu. Palkoherneitä voi syödä sinällään, tai sitten tehdä apposia (eli vetoherneitä). Herneet sopivat myös pakastukseen: paloista perataan herneet, ja ne pakastetaan sopivina annoksina. Talvella herneitä voi lisätä vaikkapa keittoon , tai hiven jäisenä salaattiin tuomaan kesän muistoja lautaselle.</div>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1068051796675490612.post-78300764767508738482023-06-24T22:59:00.005+03:002023-06-24T22:59:58.613+03:00Punoitusta pellolla - itsepoimintaa aloitellaan ma 26.6.23<p> Nyt viikonlopun aikana mansikoiden vaaleneminen ja punoitus pelloilla on edennyt hyvään suuntaan, ja heti ensi viikon alussa eli ma 26.6. aloitellaan itsepoimintaa. Maanantaina ei aloiteta ihan aamusta, vaan vasta klo 10 pintaan - himpun verran valmisteluja jää siihen aamuun, ja toisaalta ehditään myös silloin käydä pohtimassa kypsien marjojen määrää. Nyt alkuvaiheessa satokautta emme ota poimintavarauksia, vaan poimimaan pääsee niin kauan kuin kypsiä marjoja riittää. Itsepoiminnassa meillä on käytössä vähimmäisostos.</p><p>Pari päivää sitten päästiin maistamaan myös yhtä uutta marjasorttia, <a href="https://yle.fi/a/3-11363865" target="_blank">haskapia</a>. Taimet ovat melko pieniä vielä, ja isompaa satoa on odotettavissa vasta muutaman vuoden perästä - jos siis talvehtivat hyvin siihen asti. Uusien marjalajien viljely on mielenkiintoista, ja nyt tulevina vuosina nähdään kuinka haskapi maistuu ja millaista sen kasvatus kokonaisuudessaan on.</p>Unknownnoreply@blogger.com0