"Mitä säätä Mikkelinä, sitä sitten pyhiinmiehiin" Huomenna maanantaina 29 syyskuuta on Mikkelinpäivä (tarkemmin Arki-Mikkeli), joka oli ennen vanhaan tärkeä sään ennustuspäivä. Huomisen ennuste lupaa suhteellisen lämmintä, mutta melko tuulista päivää. Jos ennuste toteutuu, on lokakuusta tulossa mukavan oloinen kuukausi, eikä ollenkaan nimensä veroinen kuukausi.
Mikkelinpäivä, tai siis tarkemmin arki-mikkeli, oli maanviljelyksessä ulkotöiden päättymisaikaa. Meilläkin ulkotyöt ovat kääntyneet loppusuoralle, kun nyt on aloitettu vadelman leikkuu ja pian aloitetaan myös valkosipulin istutus.
Mikkeli oli myös aiemmin taloissa palvelusväen töiden päättymispäivä, ja 1600-luvulla säädettiin, että "palkollinen saa vapaata seitsemän yötä palvelusvuoden välissä, ei sen enempää". 1800-luvulla palvelusvuoden päättyminen siirrettiin marraskuun alkuun, pyhäin miesten päivän yhteyteen, ja loma-aikakin venyi kahden viikon mittaiseksi. Mikkelistä alkanutta vapaaviikkoa on laajalti kutsuttu runtuviikoksi, ja silloin on pidetty juhlia, tanssittu ja riemuittu - olihan päästy vuoden loppuun ja pian oli aika juhlistaa kekriä.
Hyvää mikkelinpäivää, ja mukavia runtuviikon päiviä. Mikkelinpässiäkin kannattaa syödä - mikkelinpäivän perinnettä sekin.
sunnuntai 28. syyskuuta 2014
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti