keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Maisemanhoidosta ja kauppa-autosta

Ensiksi mukavia uutisia Iloisen Pojan kauppa-autoon liittyen: Iloinen poika jatkaa yhä edelleen kiertämistään myös Mahnalassa, ja poikkeaa - huomisesta alkaen - parillisten viikkojen torstaisin klo 17 tässä meillä. Tervetuloa ostoksille myös meidän puolesta - on ihanaa, että ollaan saatu tällainen mukavuus kuin kauppa-auto tuorene herkkuineen kiertämään myös Mahnalassa. Kauppa-auton aikataulun voi ladata itselleen täältä, tai noutaa paperisen kopion Puimasuulilta.

Näin syksyllä on oiva aika rakentaa myös uusia lammasaitoja valmiiksi ensi kevättä ja kesää  varten. Meillä on tekeillä yksi uusi oma laidun, mitä tässä on pikku hiljaa ruvettu puuhastelemaan valmiiksi. Aitoja voi tehdä näin syksyllä siihen asti, kunnes maa jäätyy sen verran, ettei tolppia saa enää tukevasti lyötyä paikalleen. Syksyllä ollaankin ehditty joskus urakoimaan muillekin aitoja.

Aidat liittyvät oleellisesti maisemanhoitoon: avoimen viljelymaiseman ylläpitoon lampaiden laidunnuksen avulla. Vuokraamme ja myymme lampaita maisemanhoidolliseen tehtäviin. Lampaat ovat tehokkaita ja väsymättömiä pusikon kukistajia ja heinikön niittäjiä: yksi lammas saattaa syödä päivässä jopa 10 kg tuorerehua eli heinää, lehdeksiä ja kuoria. Lampaat ovat myös varsinaisia herkuttelijoita syödessään. Ne maistelevat, nuuhkivat, makustelevat ja selvästikin pohtivat, mitä kasvia milloinkin tekee mieli. Parhaan maisemallisen vaikutuksen saa, jos on valmis pitämään pientä lammaspartiota useampana vuotena alueellaan.

Tällä hetkellä on jo osin suunniteltu ensi kesän maisemanhoitopaikkoja. Toki jos ensi kesäksi on suunnittelmissa siis maisemanhoidollinen ylläpito, kannattaa jo nyt ottaa yhteyttä!

Ei kommentteja: