sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Syysloma alkaa Talvipäivästä

 Nyt alkava viikko on on monissa kouluissa syyslomaviikko. Tänä vuonna syysloman alkava päivä, eli lokakuun 14.pv oli vanhan kansan mukaan ensimmäinen talvipäivä. Talvipäivä aloittaa talven ja talven työt syksypuolella vuotta, suvipäivä taas alkaa kesän. Talvipäivän tienoolla peltotyöt yleensä olivat tehty tai viimeistään loppusuoralla. Meilläkin peltohommat rupeavat olemaan viimeistelyä vaille valmiit: valkosipulit odottavat vielä talvisuojausharsoa, omena- ja mustikkatarhojen verkot sulkea ja vielä joitakin kastelujärjestelmän osia purkaa talviteloille.

Sääennusteet ensi viikolle ovat sen verran aurinkoisia, että tilamyymälä-kahvio Puimasuuli on avoinna ma-to klo 11-16 ja pe klo 10-18. Myynnissä on tällä hetkellä Åkero Hassel-omenoita, sipulia, perunaa, amerikankarpaloita sekä pakasteena marjoista mansikkaa, vadelmaa, karhunvatukkaa ja pensasmustikkaa. Ja kaikennäköistä muutakin.  Jätskivitriinistä vielä myynnissä kauden viimeisiä jätskejä, ja kahveeta keitetään myös. Tervetuloa!

Amerikankarpalo on tosiaan meidän uusimpia viljelykasveja, ja tänä vuonna siitä saatiin kerättyä satoa. Amerikankarpalo on Suomessa soilla kasvavien karpalolajien serkku, ja on nimensä mukaisesti kotoisin Pohjois-Amerikasta. Ihka oikea ameriikan serkku siis kyseessä. Amerikankarpalon marjat ovat suuria, ja maultaan samankaltaisia kuin serkkunsa - eli ovat kirpakan happamia. Sisältä ne ovat kuitenkin valkoisia, ja niiden rakenne muistuttaa enemmän omenaa kuin pehmeää marjaa. Amerikankarpaloa voi käyttää niin tuoreena kuin esimerkiksi leivontaan tai hillojen ja mehujen valmistukseen.

torstai 3. lokakuuta 2024

Lokakuu alkoi

 Niin ne kuukaudet kiitävät, välillä ei tahdo perässä pysyä. Syyskuun lämpöisten säiden jälkeen lokakuu alkoi mukavan kuulaan raikkaassa säässä.  Syystyöt, eli talveen valmistautuminen on jo vauhdissa, ja toisaalta valmistellaan jo tulevaa kautta. Syystöistä tärkeimpiä on kastelujärjestelmien purkaminen, koska osa venttiileistä ja suodattamista ei kestä pakkasta juurikaan. 

Tässä lokakuulla jatketaan perjantaisia aukioloja, eli tilamyymälä-kahviomme palvelee perjantaisin klo 10-18. Myynnissä on mm. pakasteita (marjoja, lihaa yms), mehuja ja muita jatkojalosteita sekä kurpitsoita, sipulia, omenoita ja perunaa. Ja jos kalsaa keliä haluaa torjua, myyntihyllyillä on myös esillä lampaantaljoja ja villalankoja. Tervetuloa!