sunnuntai 20. lokakuuta 2024

Syystyöt jatkuvat

 Lokakuu on hellinyt mukavalla säällä - tuulista, välillä näkyy vanha taivas pilviverhon takaa kirkkaalla auringolla tai komealla kuutamolla höystettynä.  Ruska on ollut kaunis - puiden keltaiset sävyt ja esimerkiksi pensasmustikan tulenpunaiset ja oranssit sävyt ja niille kontrastia luova nurmien heleä vihreys on ollut erittäin hieno. Tämän päiväinen kova tuuli taitaa kyllä olla piiskannut enimmän osan lehdistä alas, mutta jonkin verran syysvärejä on vielä näkyvissä. Mansikoiden syysruska peittyy myös jo talvisuojausharsojen alle: käytämme avomaiden mansikoiden suojana valkeita harsoja. Talvisuojausharsoilla on monta tehtävää. Näin syksyllä ne auttavat mansikoita kehittämän seuraavan vuoden kukka-aiheita, ja siten niiden käyttö edistää ensi vuoden satoa. Harsot myös vaikeuttavat kasvustojen syömistä - esimerkiksi kauriit ja peurat rakastavat herkutella mansikan talvehtivilla lehdillä talven mittaan. Harson käyttö myös omalta osaltaan varmistaa lumen pysymistä mansikkakasvustojen päällä: valkean peitteen päällä lumi ja räntä säilyy, kun taas musta maa sulattaa lunta nopeammin.

Lampolassa kerinnät on ovat edenneet, ja muutama uuhi on vielä kerintää vailla.  Uuhien syyskerintä on tärkeä, koska sen yhteydessä pystyy tekemään monenlaisia havaintoja. Eräs tärkeimmistä havainnoista on uuhen kuntoluokka, eli yksinkertaistaen sen lihavuus. Kuntoluokitus tehdään tunnustelemalla käsin uuhien lantion aluetta selän päältä. Tavoiteltava kuntoluokka on kolmonen, eli tällöin selän okahaarakkeet tuntuvat himpun verran pyöristyneenä - eivät terävinä, eikä niiden tuntemiseen tarvitse käyttää voimaa. Sorkkien tarkistus ja leikkuu kuuluu myös kerinnän yhteyteen, samoin kuin kaikenlainen muukin tarkkailu. Lampaalla sorkkanleikkuu tarkoittaa ns. kyntysen siistimistä - kyntystä voisi verrata ihmisen kynteen. Se kasvaa sorkan alle ja "nokaksi", ja sitä pitää tarvittaessa leikata, jos ei ole kulunut muuten riittävästi. Eri eläinten välillä kyntysten kasvu ja laatu (kovuus/pehmeys) vaihtelee, ja siksi jokainen uuhi on hoidettava yksilöllisesti kerinnän yhteydessä. Pässithän keritään ja hoidetaan meillä aikaisemmin, ennen astutuskauden alkua, minkä vuoksi tässä kohtaa kirjoitetaan vain uuhista (ei siis mitään syrjintää tässä). Karitsoinnit alkanevat meillä joulukuun loppupuolella - jos pässit ovat olleet ahkeria ja uuhet suosiollisia. Uusille karitsoille tarkoitetut korvamerkit tulivat jo postilaatikkoon, eli valmistautuminen karitsointeihin on jo alkanut.

Puimasuulilla on käynnissä jonkin verran remonttia, mutta olemme edelleen auki perjantaisin klo 10-17 tai sopimuksen mukaan. Ja jos ohikulkumatkalla on, niin kannattaa arkisin aina rohkeasti soitella - ollaan usein kyllä lähistöllä. Tällä hetkellä meillä on saatavana vielä viimeisiä kuluneen satokauden omenoita ja sipulieita sekä monenmoisia pakastemarjoja, hilloja ja mehuja. REKOissakin kuljetaan pitkin ja poikin Pirkanmaata - REKOt toimivat pääasiallisesti facebookissa, mutta tilauksen voi jättää myös soittamalla p. 0400-625 636 tai 03-3711 163. Parhaiten vastaillaan puhelimeen ma-pe klo 9-17.

Mutta syystyöt siis jatkuvat edelleen: omena- ja pensasmustikkatarhan aiadat pitäisi vielä sulkea, nuorimmille hedelmäpuille laittaa runkosuojia, kastelujärjestelmiä purkaa ja monta muuta asiaa. Ja tässä ohessa uuden kauden suunnittelu etenee vinhaa vauhtia - kesä ´25 ja sen kasvukausi on joka päivä päivää lähempänä!


Ei kommentteja: