sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Lämmin keli jatkunee

 Syyskuu on ollut hyvin lämmin, ja jopa helteitä on ollut. Sateitakin on ollut, mutta pääosin sää on ollut poutainen. Ensi viikoksi sää näyttäisi jatkuvan samanmoisena. Säästä huolimatta kasvit valmistautuvat jo osin talven tuloon - lehtiä tippuu ja kellastuu. 

Pelloilla satokausi on kääntymässä myös kohti loppua. Pensasmustikoita on vielä vähän alaoksilla, samoin jokusia maissintähkiä on siellä täällä. Omenoista ollaan edetty jo myöhäisimpien omenalajikkeiden, eli Antonovkan ja Åkero Hasselin poimintaan. Tilamyymälässämme myynnissä on niiden lisäksi mm. Punakaneleita ja Jaspia. Punakaneli on siitä metka omena, että sopivassa kohtaa kypsyneenä kerättynä se säilyy kylmiössä jopa liki joulua.

Tunneleissa satokausi on loppusuoralla, pieniä määriä mansikoita ollaan kerätty kyllä edelleen. Mansikkaa pääsee myös itsepoimimaan tunnelille, ja nyt arvioidaan ainakin vielä ensi perjantaina itsepoiminnan olevan mahdollista. Tuoremarjojen lisäksi meiltä voi ostaa pakastemarjoja - pakastamme marjoja parhaimman satokauden aikaan, ja niitä on saatavana joko meiltä suoraan tai REKO-ryhmien kautta.

Hyvä lämmin sää kasvattaa ruohoa laitumilla, ja lampaille ei vielä ole ollut tarvetta viedä lisäheiniä laitumille, joinakin vuosina jo elokuun lopulla on joutunut antamaan lisäheiniä ja tässä kohtaa vuotta ottamaan eläimet lampolalle.. Uuhet ovat nyt astutusryhmissä, eli treffeillä pässien kanssa. Kevään korvilla odotellaan siis karitsoiden syntymistä - viiden kuukauden päästä nähdään, millaista vilskettä lampolalla on.

Tilamyymälämme on avoinna edelleen, ja tällä hetkellä olemme avoinna ainakin perjantaisin klo 10-18 tai sopimuksen mukaan. Parhaiten meidät tavoittaa puhelimitse arkisin klo 10-18, ja useasti kannattaa silloin pirauttaa p. 0400-625 636. Joskus puhelin on jossain taskun pohjalla, tai vähän kauempana, eli kannattaa antaa soida pidempään, niin ehditään vastaamaan.


keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Lähiruokapäivä lähestyy - Buy locally -day is approaching

 Tulevan viikonloppuna, eli 7.-8.9. Lähiruokapäiviä. Maatilat ympäri Suomen kutsuvat vierailulle tutustumaan ruuantuottajiin. Monilla tiloilla myös mahdollisuus herkutella juuri sen tilan tuotteilla ja ostaa mukaan kotiin viemisiä.

Meillä Lähiruokapäivien kohokohta on perunan itsepoiminta. Lauantaina 7.9. perunaa pääsee noukkimaan suoraan pellosta klo 9-12 ja sunnuntaina 8.9. perunan itsepoiminta on avoinna 12-15. Perunan hinta on 50 snt/kg itsekeräten, ja lajikkeena on Siikli. Perunamaalla lainataan ämpäreitä poiminta-avuksi, ja kerätyt perunat pakataan poiminnan jälkeen siististi pusseihin tai säkkeihin.

Tilamyymälämme on avoinna tällä viikkoa torstaista sunnuntaihin. Puodin ovet ovat huomenna ja perjantaina avoinna klo 10-18, lauantaina ollaan auki klo 9-16 ja sunnuntaina klo 11-16.  Myynnissä on vielä satokauden viimeisiä tuoreita marjoja, omenaa, sipulia, perunaa, valkosipulia, lampaan- ja naudanlihaa, makkaraa ynnä muuta. Tilamyymälän aukioloaikoina on mahdollista päästä itsepoimimaan myös sokerimaissia sekä viimeisiä pensasmustikoita. Peltokuivaa sipulia on myynnissä myös.

Tulevana viikonloppuna, eli lauantaina ja sunnuntaina ajellaan myös tiluskierroksia. Lauantaina tiluskierros starttaa Puimasuulilta klo 14 ja sunnuntaina lähdetään kierrokselle noin klo 15. Kierros kestää noin tunnin, ja on maksuton. Tiluskierroksen aikana pääset tutustumaan viljelyymme traktorikärryn kyydissä.

==========================================================================

The next weekend - Sat 7th Sept - Sun 8th Sept - is the Buy locally -day, which is celebration of Finnish food. Farmers and food producers round Finland welcome you to visit the producers and the farms. In many farms you can taste the local food, and also buy something to take home. You can see all the farms and producers in here

At our farm, it is possible to pick-your-own potatoes. Pick-your-own potatoes is open on Saturday 7th Sept 9am-12 and on Sun 8th 12-3pm. The price for pick-your-own potatoes is 50 snt/kg. We will lift the potatoes with a machine, and so it is easy to pick the potatoes. 

Our farmshop and cafe will be open this week: Thursday and Friday 10am-6pm, Saturday 9am-4pm and Sunday 11am-4pm. Welcome!