maanantai 26. elokuuta 2024

Landefestin työkonearvuuttelusta

 Täällä Hämeenkyrössä vietettiin viime viikonloppuna Landefestiä, ja meillä oli siihen liittyen mm. tiluskierroksia ja työkonearvuuttelu.  Lauantaina Seppälän tilan talli järjesti maastotaitoharjoituskilpailun sekä oikeille hevosille että keppareille. Koko Landefest-tapahtumaa suosi aurinkoinen, mutta varsin tuulinen sää.

Työkonearvuuttelussa oli tänä vuonna mukana neljä kapistusta. Numerolla yksi piileksi "tuhannen ja yhden yön" - tarinoista tuttu lentävä matto. Lentävä matto on musta maanpeitekangas, joka saadaan kelattua minitraktorissa kiinni olleeseen kelauslaitteeseen. Lentävää mattoa käytetään apuna mansikkatunneleiden tyhjentämisessä: kasvukauden lopussa matto vedetään suoraksi pöytärivien väliin. Matolle laitetaan kuivahtaneet kasvit, minkä jälkeen traktori vetää maton ulos. Lentävä matto siis vähentää kantamista.

Toisena koneena oli vanhemman mallinen, sivulle heittävä lantakärry. Kärryllä saadaan levitettyä kuivalantaa pellolle tasaiseksi kerrokseksi. Kuivalanta koostuu siis eläinten sonnasta sekä siihen sekoittuneesta kuivikkeesta. Kuivike voi olla esimerkiksi pahnoja eli olkia, kutteria, sahanpurua tai kuiviketurvetta. Kuivikelanta on erinomaista lannoitetta ja maanparannusainetta, koska se tarjoaa maaperän pieneliöille ja mikrobeille hajotettavaa materiaalia.

Kolmas laite oli omenapudokkainen keruulaite. Laitetta työnnetään eteenpäin nurmikolla, ja piikikkäät kelat nostavat pudonneet omenat laatikkoon.

Viimeisenä kapistuksena numerolla neljä oli työkonearvuuttelun pienin esine. Kyseessä oli tunneleiden köysityksen kiristyksessä käytettävä kahva. Tunneleita peittävät kalvot pidetään paikallaan köysityksen avulla, ja köysiä täytyy kiristää aina kalvotuksen yhteydessä sekä joskus tuulisina vuosina myös kauden aikana.

Työkonearvuuttelussa saattoi halutessaan osallistua mansikkalaatikon arvontaan. Onni suosi tällä kertaa Karita Alménia - onnittelut voittajalle!


keskiviikko 21. elokuuta 2024

Satokausitiedotetta ja tunnelipoiminnasta - yes, we are still open

Elokuu lähestyy loppuaan, mutta sää on vielä säilynyt hyvin kesäisenä. Aamuisin on ollut kauniita usvasumuja, ja toisaalta illat ovat olleet hyvinkin kuulakkaita.  Satokausi on myös edennyt, ja marjojen lisäksi meillä on myynnissä nyt useampaa sorttia omenaa. Omenalla meillä ei ole itsepoimintaa.

Marjojen itsepoiminta jatkuu edelleen. Pensasmustikoita on vielä mukavasti, eritoten alaoksat ja pensaiden sisemmät osat kätkevät suuria kypsiä marjoja runsaasti. Vadelmakausi on pikku hiljaa hiipumassa - vadelmaa toki vielä on, mutta niiden poiminen teettää jo merkittävästi enemmän työtä kuin vaikkapa viikko sitten. Mustaherukkaakin on vielä vähän. 

Tällä viikolla, ja todennäköisesti myös ensi viikolla myös mansikkaa on mahdollista päästä keräämään itse meidän tunnelialueelle. Tunneleissa mansikat kasvavat noin 1,5 m korkeudessa pöydillä, eli mansikoita pystyy keräämään kyyristelemättä.

Muutenkin satokausi on nyt runsas: avomaankurkkuja, sipulia, valkosipulia, perunaa, papuja, herneitä ja jopa ensimmäisiä sokerimaisseja. Kesäkukkamaallakin on vielä kerättävää - tervetuloa! Olemme avoinna päivittäin klo 10-18

=============================================================

August is almost over, but the berry season still continues. The last raspberries might be hard to find, but they are very sweet. Other berries available to pick-your-own are the blueberries and the blackcurrants. We do also sell apples, but there is no apples for pick-your-own.

Our farmshop Puimasuuli is still open everyday from 10 am to 6 pm - welcome!



tiistai 6. elokuuta 2024

Landefest 2024 ohjelma meillä!

 Koko Hämeenkyrön oma Landefest lähestyy! Tänä vuonna landefestaillaan pe 23.8.- su 25.8., ja Landefestin kaikki avoinna olevat paikat ja tapahtumat ovat nähtävissä täällä. Tässä vielä meidän tilan Landefest ohjelma:


pe 23.8.2024

- tiluskierros klo 16

- tilamyymälä avoinna klo 10-18, itsepoiminta satotilanteen mukaan (päivittyy lähempänä)

- mansikan itsepoimintaa tunneleilla klo 10 - 15. Mansikan hinta 8 e/kg, (vähimmäisostos 15 e/hlö). Kuljetus Puimasuulilta.

- Navetassa klo 12-17: taidenäyttely IgnoriskArt: Flora&Fauna


la 24.8.2024

- tiluskierros klo 10

- tilamyymälä avoinna klo 10-18, itsepoiminta satotilanteen mukaan (päivittyy lähempänä)

- mansikan itsepoimintaa tunneleilla klo 10 - 13. Mansikan hinta 8 e/kg, (vähimmäisostos 15 e/hlö). Kuljetus Puimasuulilta.

- Navetassa klo 12-17: taidenäyttely IgnoriskArt: Flora&Fauna

- Maastotaitoratsastuksen harjoituskilpailut klo 12 alk., järjestäjänä Seppälän tilan talli


su 25.8.2024

- tiluskierrokset klo 11 ja klo 15

- tilamyymälä avoinna klo 10-18, itsepoiminta satotilanteen mukaan (päivittyy lähempänä)

- mansikan itsepoimintaa tunneleilla klo 10 - 15. Mansikan hinta 8 e/kg, (vähimmäisostos 15 e/hlö). Kuljetus Puimasuulilta.

- Navetassa klo 12-17: taidenäyttely IgnoriskArt: Flora&Fauna


Koko Landefestin ajan käynnissä työkonearvuuttelu - tule tutustumaan marjatilan työkoneisiin. 

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Elokuuta keikkuvassa säässä

 Elokuu on alkanut varsin vaihtelevassa säässä - aurinko on paistanut, välillä on ollut kuurosateita joko ukkosella tai ilman ja näiden välillä on vielä ollut pilvistä. Yhteenvetona siis sää on ollut varsin epävakaista.

Elokuun alku merkitsee myös monelle kesätyöntekijällemme paluuta kohti koulua tai opintoja. Kiitokset kuluneesta kesästä heille! Tässä kohtaa myös aukioloaikamme muuttuvat: tilamyymälämme on avoinna päivittäin klo 10 - 18. Itsepoiminta on avoinna ma-pe klo 9-18, la klo 9-13 ja su klo 9-15. Huomioithan, että itsepoiminta on avoinna satomäärän mukaan. Ennen marjamaille lähtöä on siis hyvä soittaa, ja tiedustella poimintatilanne. Tällä hetkellä meillä on itsepoiminnassa mm. vadelmaa, pensasmustikkaa, herukoita ja karviaisia, sipulia, papuja, auringonkukkia ja kesäkukkia.


perjantai 2. elokuuta 2024

Vadelmaa, pensasmustikkaa ja jopa omenoita

 Vadelmakausi jatkuu edelleen, ja sitä on saatavana päivittäin sekä itsepoimien että poimittuna. Vadelmien aromi on nyt hyvin täyteläinen ja makea. Vadelman lisäksi myös pensasmustikassa on satokausi parhaimmillaan. Pensasmustikoista meillä on viljelyssä mm. Ainoa, Alvaria sekä Northblueta. Northblue-lajike on näistä isomarjaisin, sisältä vaalea ja sen kuori on mattapintainen, keskisininen. Aino- ja Alvar-lajikkeet ovat tummempia, mutta hiukan pienempi kokoisia.

Marjakausi siis jatkuu, mutta omena-aika on myös alkanut. Omenaa meillä on myynnissä valmiiksi poimittuna tilamyymälässämme. Tällä hetkellä myynnissä on Pirja-lajiketta. Se on punajuovikas herkkuomena, jota syödä sellaisenaan tai käyttää ruuanvalmistuksessa tai leivonnassa.