tiistai 9. marraskuuta 2010

Kaivauksia

Viime viikon lopulla aloitettiin sitten kauan suunnitellut kaivaukset. Tavoitteena on siis uudistaa kastelujärjestelmän runkolinjastoa ja uudistaa tilamme sisäisiä sähköjärjestelyitä -molempia asioita on suunniteltu jo hetken, ja vihdoin tänä syksynä pääsimme toteuttamaan suunnitelmia.

Viime viikonlopun aikana kaivaus valmistui, kiitos tehokkaan urakoitsijan. Tällä hetkellä kaiken päivää, ja osin hämärääkin, liittelemme putkien osia toisiinsa ja levitämme erilaisia johtoja. Laskeminen on tärkeää: pitää huolehtia, että muistaa laittaa kaivannon eri kohtiin juuri oikean määrän erilaisia putkia ja johtoja.

Konekaivuun loputtua kaivannon pohjaa tasoiteltiin käsipelillä. Kaivantoa tasoitellessa oli helpooa samalla havainnoida maaperän kuntoa. Maalajit erottuivat selvästi: tässä harjun runteessä maalajit vaihtuvat tiheään, jääkausi on kerrostanut tässä meillä hiekkaa ja hiesua kapeiksi raidoiksi. Yleisesti ottaen matoja ja matojen kaivuukoloja oli mukavasti. Kasvit olivat kasvattaneet juuristoa syvälle, toki erot eri maalajien välillä olivat suuret. Juuret kasvavat haaroittuen alaspäin. Voimakkaita poikittaissuuntaisia haaroittumia ei ole, tai muita merkkejä maan tiivistymisestä.

Tänään putkityömaalla joku oli unohtanut lämmityksen pois päältä, eli kyseessä oli lähinnä arktista puutarhataloutta. Huomenna pitäisi lämpötilan kohota plussan puolelle, ja pysytellä siellä sitten viikon verran. Hyvä tuuri siis putkiprojektilla, ainakin toistaiseksi.

Ei kommentteja: