tiistai 8. helmikuuta 2011

Helmikuun kuulumisia

Tammikuu vierähti nopeasti, ja helmikuu alkoi. Päivän pituuden pitenemisen huomaa nyt selvästi, ja sääaseman kellon mukaan päivä piteneekin joka päivä parikymmentä minuuttia. Erityisesti tämän havaitsee aamu- ja iltahämärän pitenemisenä. Kustaa Vilkunan Ajantietoakin on taas tullut selattua: Kynttilänpäivästä, joka siis oli viime sunnuntaina, sanotaan: Jos ei kylmä kynttilänä, niin kylmää kynnet kyntäjältä -kynttilänpäivänä oli lauhaa, eli sanonnan mukaan tiedossa olisi siis kylmä kevät.

Helmikuu sujuu meillä muuten perinteisesti paperitöiden parissa, jotka osin ovat vielä alussa, osin onneksi jo kääntyvät loppua kohti. Kesätyöntekijöiden haastattelut ovat myös nyt käynnissä - eli jos olet kiinnostunut kesätöistä meillä, niin nyt on oikea aina olla yhteyksissä.

Lampolassa ovat ensimmäiset karitsat ovat syntyneet, ja ovat jo varsin pomppivaisia. On huvittavaa katsella, kun pikku-pässit harjoittelevat puskemista. Eirlaiset sivu-hyppu-loikkapomput kuuluvat kaikkien karitsoiden valikoimiin, mutta selvästi pässit hyppelevät enemmän - uuhikaritsat selvästi enemmmän seurailevat tilannetta, ja yhtyvät leikkiin vasta kun se on riittävän hauskaa.

Ulkotöitä on nyt vielä vähän, mutta hyvin pian on aika aloittaa omenapuiden leikkuu. Alkutalvi oli aika kova, joten jonkinlaisia talvivaurioita ehkä on - ainakin talvenaremmissa lajikkeissa. On erittäin mielenkiintoista nähdä, miten käy kokeilussa olevien kääpiöivien perusrunkojen. Kääpiöivät perusrungot ovat luontaisesti pienikasvuisia, mutta toisaalta alkavat tuottamana tavanomaisia perusrunkoja aiemmin omenoita. Osa kääpiöivistä perurungoista on - tai ainakin niitä pidetään, varsin talven arkoina, joten nyt kulunut joulukuu varmasti eorttaa jyvät akanoista.

Ei kommentteja: