tiistai 31. toukokuuta 2011

Hyttyshyökkäys

Hyttyset ovat nyt ilmaantuneet, ja ovat kovin ärhkkään oloisia. Nämä ensimmäiset hyttyset huomaa yleensä näin keväisin, mutta sitten myöhemmin niihin taitaa sen verran tottua, etteivät pistot enää ärsytä.

Ruoho räjähti tänään kasvuun, kun viileän ja sateisen kauden jälkeen taitaa alkaa helle. Nyt taidamme kaivaa kaikki loputkin ruohonleikkurit talviteloilta, ja aloittaa ruohon kaatamisen oikein urakalla. Leikattavaa ruohoa on joka puolella: riviväleissä, päisteissä, kulkuväylillä - ja sitten on vielä pihamaa ja rakennusten ympärystät.

Mansikan kukkia on joka päivä enemmän ja enemmän auki avomailla, ja nyt alkava lämmin jakso varmaankin kiihdyttää kukkien avautumista entisetsään. Omenapuut ovat paikoin olleet varsin mielenkiintoisa: osa oksista on kehittynyt todella hitaasti, ja onkin mielenkiintoista nähdä, ovatko nuo "hitaat oksat" talven uhreja. Omenalajikkeista Bergius on tällä hetkellä täydessä kukassa, muut ovat vasta availemassa ensimmäisiä kukkiaan.

Lampaista on enää yksi ryhmä odottamassa laitumelle pääsyä: vasta vierotteujen karitsoiden emät eli uuhet. Nyt niiden utareiden pahin pingotus näyttää laskeneen, eli maidon tuotanto on hiipunut. Varmaan huomenissa pääsevät nekin maistelemaan tuoretta ruohoa laitumelta - toki aluksi heikkompi kasvuiselta alalta, jotteivat mahat sekoa. Lampaallahan märehtijänä noita mahoja on useita: pötsi, satakerta, verkkomaha ja juoksutusmaha, ja näillä vanhemmilla mahan sekoaminen on yleensä seuraus liian nopeasta ruokinnan muutoksesta.

Ei kommentteja: