tiistai 18. marraskuuta 2014

Marraskuuta

Sää on jatkunut marraskuisena - aivan nimensä mukaisena siis. Välillä on pikku pakkasia, ja välillä ollaan plussan puolella. Enimmäkseen sateet ovat tulleet vetenä, vaikka viikon verran kuun alussa maa oli valkoisenakin.

"Liisan liukkaat ja Kaisan kaljamat". Ensi viikolla vietetään Kaisan päivää, huomenna on Liisan päivä - tänään vallitsevan sään ja sääennusteiden mukaan taidetaan molemmat välttää. Kaisan päivää, eli Pyhän Katariinan muistopäivää, vanha kansa piti tärkeänä karjalle. Pyhä Katariina oli karjan suojelija ja karjaonnen haltija. Kaisan päivä oli tärkein lampaiden kerintäpäivistä, koska silloin saatiin paras villa. Meilläkin lampaiden kerintä on pian ajankohtainen, ja kyllä täytyy todeta vanhan tiedon pitävän paikkansa. Lampailla on tapana syödessään huolellisesti valita heinäpaalista  ainoastaan parhaat osat, ja jotkin lampaat jopa viskovat selkänsä yli sellaisia kortisempia heinän osia, joita eivät mielellään syö. Osa viskotusta heinästä tietysti sotkeutuu villaan, ja tekee villan lajittelusta hidasta ja työlästä. Näin syksystä, kun lampaat ovat olleet kesän laitumella ja syöneet tuoretta ruohoa suoraan maasta, ei tietystikään ole paalin penkomisesta ja valikoimisesta aiheutunutta heinän sotkeutumista villaan.

Lampolassa on taas joulun alla avoimet ovet, eli Puimasuulin aukioloaikoina joulukuussa pääsee lampolaan myös sisään kurkistamaan! Muistathan hyvän hygienian tullessasi, etkä tule lampolaamme suoraan esimerkiksi toisesta navetasta, lampolasta, sikalasta, tallista tms - eli siis muiden eläinten luota. Vieraat koirat eivät ole tervetulleita lampolaamme. Noudatathan myös muita annettuja ohjeita tullessasi, etkä esimerkiksi ruoki eläimiä. Kiitos!

Joululaatikoita ja muita jouluherkkuja voi tilata taas nettilomakkeen kautta, tai soittamalla p. 0400 - 625 636. Puhelimitse tavoitat meidät parhaiten arkisin klo 10 - 16 välillä.

Ei kommentteja: