sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Myrskyn jälkeen

Nyt päättyvän viikon loppupuolella riehui syksyn ensimmäinen syysmyrsky: tuuli, satoi ja jopa salamoi. Oksia ja lehtiä tippui puista tuulen tuiverruksessa.

Talviomenoiden keruuta ollaan jo pari viikkoa suunniteltu, ja välillä käyty myös omenoita tutkailemassa. Perjantain tarkastuksessa rupesi ensimmäistä kertaa näyttämään siltä, että poimintakypsyys on pian saavutettu. Poimintakypsä omena irtoaa helposti puusta, mutta kerättäessä lyhytverso - eli se pieni oksan tynkä, jossa omena on kiinni - jää puuhun. Lyhytverso on edemien tuottamisen kannalta oleellinen: siihen muodostuu kukkasia, joista on mahdollista kehittyä hedelmiä. Omenia tuottavan lyhytverson kehitys vie useamman vuoden, minkä vuoksi niitä pitää varjella - tai toisaalta myös vanhempia pitää myös poistaa.

Syksyn myötä myös hieman supistamme aukioloaikoja, ja varmimmin meidät tapaa Puimasuulilta to-pe klo 11 - 18 tai la klo 11 - 17. Muina aikoina kannattaa pirauttaa, mutta esimerkiksi nyt alussa olevan viikon tiistaina ja keskiviikkona olemme paikalla klo 10 - 18. Tervetuloa!

Ei kommentteja: