tiistai 30. tammikuuta 2018

Vahtivuoro

Onpa aika vilahtanut lennossa! Yleensä tähän aikaa vuotta on ollut melko rauhallista, ja päivät ovat täyttyneet lähinnä paperitöistä ja karitsointien valvomisesta. Tämä vuosi on vierähtänyt käyntiin varsin poikkeuksellisesti: kaivinkoneet myllääväät ja vonkuvat joka puoella, kun saman aikaan tehdään asemakaava-alueen katuverkostoa, tietöitä ja viemäriverkostoa. Osa töistä on käynnissä suorastaan pihassa tai rakennusten välittömässä läheisyydessä...kaivauksia täytyy siis jonkin verran seurailla, etenkin näiden vanhojen rakennusten liki myllerrettäessä täytyy tilannetta seurailla tarkkana. Vahdissa ollaan siis oltu, ja toistaiseksi isommilta vahingoilta on vältytty. Kesään mennessä Maisematien ympäristö tulee olemaan varsin erilainen - paremmuuden entiseen maisemaan voi jokainen itse nähdä. Luonto toki muuttuu monien vielä monien vuosien ja vuosikymmenten ajan, toivottavasti vain alueen omalle ketokasvillisuudelle annetaan mahdollisuus kasvaa uudestaan. Täytyy toivoa, että maanrakentajat estävät toimillaan myös vieraslajien leviämisen tänne, koska niitä ei tässä meidän kohdalla ole ollut. Vieraslajeista aggressiivisin ketokasvillisuuden hävittäjä on lupiini.  Sen kauneuden päihittävät moninkertaisesti ketoneilikat, tervakukat, kissankellot, pietaryrtit, päivänkakkarat, kissankäpälät ja lukuisat muut kotoperäiset kasvit, jotka ovat tässä kohdassa tähän asti olleet valtavirran kasveja.

Karitsoinnit ovat myös edenneet vauhdikkaasti tammikuun ajan, ja melkein heti vuoden vaihteen jälkeen on karitsoita putkahdellut maailmaan. Mustia ja mustan-kirjavia on taas runsaasti, samaten jokunen harmaakin joukossa on "normaalien" valkoisten karitsoitten lisäksi.

Sormet syyhyäisivät jo päästä omenapuiden kimppuun, mutta vielä pitäisi malttaa hetki. Helmikuu voi olla kylmä, ja kyllähän maaliskuullakin voi olla kovia pakkasia. Omenapuiden talvehtiminen voi olla huonoa tänä talvena: viime kesänä lämpösummaa kertyi varsin vähän, ja puut eivät välttämättä ehtineet talveentua kunnolla. Tämä voi näkyä heikkona talvehtimisena, vaikka tähän asti talvi ei olekaan ollut liian ankara.

Kesän lähestymisen huomaa myös siitä, että puhelin pärisee kesätöitten kyselijöiden soitoista. Tänä vuonna nuoret ovat olleet erityisen aktiivisia, ja olemmekin saaneet jo valittua ensi kesän kesätyöntekijät näin ennätysaikaisin. Kiitos kaikille hakijoille!


Ei kommentteja: