tiistai 26. helmikuuta 2019

Vettä satelee

Helmikuu on jatkunut heiluvassa säässä: välillä sataa vettä, toisina päivinä on ollut jopa poutaa. Lämpötila on ollut nyt viime päivinä reilusti plussan puolella, mutta nyt loppuviikosta on tiedossa  nopea  pakastuminen - ja melko reilukin.  Onneksi kasvien päällä on on vielä mukavasti lunta, toki lisääkin saisi vielä tulla. Jos sää keikkuminen jatkuu samanmoisena, eikä eri ennusteissa ole suuria eroja, on aika aloittaa omenapuiden leikkuu piakkoin.

Lumien äkkinäinen sulaminen aiheuttaa myös vähän ongelmia: jos päivällä on sulaa ja yöllä pakkasta, ovat pihat kaljamilla aamusta. Hiekkasta ei ole apua, koska se päivän mittaan sulaessaan painuu ja jää veden alle jäätyäkseen yöllä. Sulavesiä varten täytyy myös kaivella ojia: kellariin pääsi livahtamaan hiukan vettä, kun lunta oli aurattu siten, että veden valuminen uuteen kaivoon oli estynyt. Navetan nurkalta täytyy aina myös kaivella hiukan ojaa, ettei vesi kerry navetan ja tien väliin. Vuosikymmenten saatossa tehty tien levittäminen ja korottaminen on muuttanut maan muotoa.

Tulevan kasvukauden valmistelut ovat vinhassa vauhdissa: taimien ja tarvikkeiden hankintaa, suunnittelua, koneiden huoltoa, siivousta ja puunausta on ollut tarjolla monen moisten paperitöiden lisäksi. Keväinen sää jotenkin vielä kiihdyttää tahtia - kevät saattaa olla ihan nurkan takana. Tai sitten ei. Viime vuonnahan talven kovin pakkasjakso ajoittui maaliskuulle.


Ei kommentteja: