lauantai 21. maaliskuuta 2020

Hermoraastetta ja jännitystä

Säätila on ollut useana päivänä varsin aurinkoinen, ja useitakin plus-asteita on mitattu. Yöllä on ollut pakkasta, ja nytkin ulkona taivaan valtiaana on mitä kaunein tähtitaivas. Tuulistakin on ollut, mikä toisaalta on hyvä ja toisaalta pelottava. Liiallisena tuulinen, kylmä sää saattaa johtaa talvivaurioihin noissa monivuotisissa puutarhakasveissa, kun lämpö toisaalta innostaa kasveja heräämään talvihorteestaan ja toisaalta kylmyys palelluttaa. Kasvit eivät myöskään saa vettä ja ravinteita jäätyneestä maasta, joten liian nopea herääminen voi tappaa muuten hyvin talvehtineen kasvin myös siksi. Tuulisuus toki kuivattaa noita märkiä pellonkulmia.

Tähän on myös pakko kirjoittaa tästä ajankohtaisesta aiheesta - koronaviruksesta - ja sen aiheuttamasta jännityksestä. Tilanne on erilainen, erikoinen ja hyvin nopeasti kehittynyt. Meillä on jo useamman vuosikymmenen ajan käynyt töissä muutamia kausityöntekijöitä - osa on useamman kuukauden, osa lyhyemmän aikaa. Nämä ihmiset ovat hyvin sitoutuneita, ja ovat olleet innokkaita oppimaan ja pohtimaan uusia työtapoja ja -menetelmiä - varsin osaavaa sakkia siis tätä nykyä kaikki. Hyvä työntekijä on kullanarvoinen, niinkuin kaikki tietävät. Tänä vuonna, jostain syystä kausityölupien käsittely on ollut normaalia hitaampaa ja työlupia on myönnetty hädin tuskin lain sallimassa enimmäisajassa. Voitte uskoa, että tämä tilanne on ollut jännittävää sekä meille että kausityölupaa odottavalle työntekijälle. Lupa on varsin kallis, ja se pitää maksaa tietämättä lopputulemasta. Tässä kauden alussa tarvitsemme muutaman kokeneista ja osaavista työntekijöistämme välttämättä, jotta satokauden edetessä meillä on töitä myös muille. Onneksi suurin osa työntekijöistämme ehti tulla Suomeen ennen rajojen sulkeutumista. Harmittaa kovin niiden osalta, jotka eivät ehtineet tänne ajoissa. Hermot ovat siis olleet koetuksella, ja oikeastaan jo nyt täysin pienenä silppuna... ennen edes satokauden alkua.

No, paistaa se aurinko vähän risukasaankin: tunneliin istutettavat mansikan ja vadelman taimet ovat saapuneet valtaosin suunnitellusti, ja saadaan istutettua ajoissa tämän työporukan kanssa.


Ei kommentteja: