keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Kalsaa keliä

Säästä voi olla nyt montaa mieltä - se on yhtä aikaa hyvä sekä huono. Hyvää on ollut se, että sateisen talven jälkeen on ollut melko kuivaa, tuulistakin eikä helle- tai muita lämpöennätyksiä ole juurikaan nähty. Pellot ovat siis kuivahtaneet, ja aikaisimmissa paikoissa on päästy tekemään töitä sopivasti. Nyt säätä vallitsee toisaalta hyvin kylmä ja kalsea ilmavirtaus. Ilman lämpötila on käväissyt pakkasen puolella useana yönä, ja räntää ja luntakin on sadellut. Sää ja sääennusteet ovat esimerkiksi meillä johtaneet siihen, että loppujen perunoiden istutusta on nyt hyvä viivästyttää: maa on lämmin, mutta koska maan pintakerros on melko kuiva, voi kylmyys johtua vastaistutettuun penkkiin ja vikuuttaa mukulaa. Nuo aiemmin tehdyt istutukset ovat suojassa harsojen alla - juhannusperunoita niistä yritetään saada -  mutta koska kaikkia töitä ei pystytä tekemään samanaikaisesti (eli siis istutusta ja harsojen levitystä), on parempi nyt malttaa hetki. No, toisaalta nyt on hyvä hetki istuttaa tunneliin lisää mansikantaimia, eilen tuli satsi odottamaan istutusta. Sipuleiden ja auringonkukkien istutusta ja kylvöä ollaan uskallettu tällä kelillä jatkaa kyllä, eli ei ole vapaa-ajan pulmia.

Aika paljon on tässä viime viikkojen aikana tullut kesätöihin liittyviä soittoja, kiitos siitä. Jos olet jättänyt yhteystietosi soittosi yhteydessä, niin maltathan odotella rauhassa - otamme yhteyttä, mikäli meillä on selvästi tarvetta lisäkäsille. Kasvukausi ei ole vielä täydellä vauhdilla lähtenyt käyntiin, eikä tulevan sadon määrää pysty ennakoimaan mitenkään. Maatiloilla akuutein työntekijätarve on Itä-Suomessa, esimerkiksi Savossa ja Karjalassa. Töitä on siellä suunnalla jo rästissä, ja jos olet nyt etsimässä töitä, niin kannattaa suunnata ajatuksia ja askeleita sinne päin.

Tilamyymälämme on tänään keskiviikkona suljettu, mutta huomenna vapunaattona palvelemme normaalisti klo 13-17. Jätskivitriini on päällä, eli meidän tilan omia gelatoja myydään mukaan take away -annoksina. Jätskin lisäksi tehdään take away-lähilihatortilloja - tortilloissa täytteenä oleva naudanjauheliha on peräisin Hämeenkyrön Osaralta (samaa lihaa on meillä myynnissä mukaan pakasteena). Puodissa myös myynnissä nyt myös mm. härkäpapua Hämeenkoskelta sekä Karviaisten tilan tekemiä härkäpapu-jatkojalosteita. Pakkasesta myynnissä gelaton lisäksi meidän omia marjoja ja sokerimaissia. Pakastesokerimaissi kannattaa valmistaa samoin kuin tuore, eli laittaa jäisenä uuniin, grilliin tai kattilaan kiehumaan. Kun sitä ei etukäteen sulata, säilyy maississa rapsakkuus paremmin.

Ei kommentteja: