keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Keikkuva mansikkakausi

Mansikkakausi on tänä vuonna ollut kyllä kovin eriskummallinen: toukokuiset kylmät hidastivat mansikan kehitystä ja kaudesta näytti tulevan myöhäinen. Kesäkuun hellekausi puolestaan kiihdytti tahtia siten, että nyt ollaan itse asiassa etuajassa kauden vaiheessa. Tämä nyt vallitseva viileä, tuulinen ja sateinen sää on sinänsä hyvä, mutta esimerkiksi Polka- ja Sonata -mansikoiden kokoa ei se korjaa eivätkä kypsät mansikat kestä sen enempää vettä kuin aiempinakaan vuosina. Mansikan keräämisessä saa olla siis tarkkana, mutta toisaalta moni on kokenut poimija ja osaa kerätä hyvin myös tällaisen haastavan suven tullessa eteen. Mansikkaa kannattaa siis tulla poimimaan säästä huolimatta - nettisivuillamme (www.yrjolanmarjatila.fi) on myös kerran tunnissa päivittyvä sääkamera, joka kertoo sadetilanteesta. Ennen marjaretkelle lähtöä on hyvä pirauttaa (p. 03-3711 163 tai 0400 - 625 636) - pohdimme päivittäin poimijoiden määrää satotilanteeseen nähden.

Avomaan vadelma näyttäisi kehittyvän tällä hetkellä siten, että poimintaa aloitellaan parin viikon kuluttua. Viljelemme aromikasta Muskoka-vadelmaa, jota monet pitävät makeinpana ja erittäin hyvänä säilöntä vadelmana. Jokunen metri meillä on avomaalla myös karhunvatukkaa, joka alkaa kypsyä marjoista viimeisenä - syyskuulla. Meillä on viljelyssä vadelmaa myös tunneleissa, ja sitä olemme myyneet ja toimittaneet myyntiin juhannuksen tienoolta alkaen. Niiden määrä nyt vähenee, mutta toisaalta tuon Muskoka-lajikkeen keruu onkin ihan nurkan takana.

Tilamme pellot ovat aikaisia, ja herukkakausikin siis lähestyy vääjämättä.  Tällä hetkellä arvioimme, että ensimmäiset puna- ja valkoherukat alkavat kypsyä samoihin aikoihin kuin vadelman keruuta aloitellaan. Saskatoonit alkanevat kypsyä myös niihin aikoihin - tällä hetkellä niissä on jo lupaavaa punastumista, joka enteilee lopullisen tummuuden kehitystä.

Valkosipulin ystävien kannattaa nyt herkutella tuoreella valkosipulilla. Tuore, alkukauden valkosipuli on pehmeä ja mieto, minkä vuoksi se kannattaa ensisijaisesti lisätä lopulliseen ruokaan. Varret ja lehdet voi käyttää erilaisten liemien, keittojen ja marinaneiden terästämiseen. Tuore valkosipuli säilyy parhaiten viileässä, nippusipulin tavoin.


Ei kommentteja: