lauantai 11. heinäkuuta 2020

Sadetta odotellessa ja yksi ikävä juttu

Tälle päivälle oli povattu ankaraa myteriä ja kaatosadetta. Kyllä sitä vettä lopulta tuli joskus viiden pintaan, mutta siihen asti oli lähinnä pilvistä ja viileää. Sadetutkan mukaan esimerkiksi Tampereella on satanut runsaasti. Nettisivujemme sääkameran kerran tunnissa päivittyvä kuva kertoo kuvan täällä harjun rinteessä: Mahnalanharju jakaa monet pilvet kahtia siten, että Sasissa ja Kyröskoskella sataa ja tässä meillä ei. Sadetta on toki saatu, ja paikoin vettä on kertynyt niin runsaasti, että kumpparit tai paljaat varpaat ovat hyvä valinta marjaretkelle.

Yhdestä ikävämmästä asiasta on nyt pakko kirjoittaa. Tänä vuonna olemme havainneet asiakkaitten joukossa niitä, jotka eivät halua noudattaa sääntöjä: perunoita ja muita kasveja on kerätty ilman lupaa ja on yritetty pihistää ne, Itsepoiminta-aluetta rajaavan aidan yli on menty surutta maistelemaan marjoja ja nostettu jopa lapsia marjamaille. Toki ymmärämme sen, että halutaan näyttää lapsille, missä marjat kasvavat. Tämän takia kahvilan vieressä olevalla "koronaterassilla" on koristeena mansikkaruukkuja, jossa kasvavia mansikoita voi maistella. On syytä pitää mielessä, että viljelykset ja niillä oleva sato eivät kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin. Ilmoitamme kaikki varkaus- ja näpistytapaukset ja niiden yritykset virkavallalle. Itsepoimiessa on syytä muistaa myös se, että paikkaa näyttävä henkilö - riippumatta iästään tai sukupuolestaan - kertoo asiakkaille sen kohdan riviä, josta marjat kerätään. Rivien yli ei ole suotavaa hyppiä, koska tällöin on riski marjojen tallomisesta ja rivin muovisuojuksien rikkoutumisesta. Aikuiset vastaavat mukanansa olevien alaikäisten toimista. Onneksi asiakkaittemme joukossa on myös niitä, joille nämä asiat ovat itsestään selvyyksiä- kiitos teille!

Lopuksi vielä satokauden tilanne: mansikkakausi jatkuu edelleen, toki sade on tehnyt tuhojaan. Nyt on siis jo kiire mansikkamaalle. Toukokuussa aloitetun uuden mansikkamaan poiminta on jo aloitettu, ja ensi viikolla aloitettaneen myöhäislajike Malwinan poiminta. Puna- ja valkoherukat ovat myös pian poimittavissa, ja vadelmamaallakin on jo lupaavaa punotusta.

Ei kommentteja: