torstai 27. elokuuta 2020

Satokauden tilanne

 Tunnelimansikan kausi jatkuu vielä, vaikka ensi viikolla elokuu on vaihtumassa syyskuuksi. Mansikoiden itsepoiminta on mahdollista siis siellä edelleen, tunnelipoiminnan aukioloaika on helpoiten tarkistettavissa nettisivuiltamme (www.yrjolanmarjatila.fi).

Avomailla on mahdollista poimia maissia ainakin vielä huomenna perjantaina ja ehkä lauantaina. Maissia on saatavana myös valmiiksi poimittuna tilamyymälästämme jo nyt, ja keräämme sitä myös myyntiin myös ensi viikolla. Tuoreen sokerimaissin voi syödä sinällää, pakastaa, höyryttää tai grillata. Muiden kasvien osalta itsepoiminta on avomaalla loppunut tai loppumassa.

Ja vaikka avomaan poimintakausi on päättymässä, tilamyymälästämme on mahdollista hankkia kaikenlaista tuoretta ruokapöytään: mansikkaa, karhunvatukkaa, perunaa, sipulia, valkosipulia, omenoita ja omenatuoremehua, palkohernettä, leikkopapua ja sokerimaissia. Ensi viikosta alkaen tilamyymälä palvelee ma - pe klo 12 - 18.30, la klo 9 - 17 ja su klo 10 - 18. Ja muulloin kyllä, jos ollaan paikalla tai erikseen sovitaan. Tervetuloa!

sunnuntai 23. elokuuta 2020

Sokerimaissin itsepoiminta

 Sokerimaissin itsepoiminta alkaa ma 24.8. 

Maissin keruu on sinänsä helppoa, mutta toki poimintakypsien tähkien tunnistus voi olla alkuun haastavaa. Maissi luetaan kuuluvaksi viljakasveihin, vaikka esimerkiksi sokerimaissin tähkät kerätään ennen niiden täydellistä kypsymistä eli tuleentumista. Tuleentumisessa tähkässä olevien jyvien sokerit muuttuvat tärkkelykseksi varastohiilihydraateiksi. Sokerimaissi on siis tavallaan epäkypsä, toki nämä erityisesti sokerimaissina markkinoitavat lajikkeet on myös valikoitu siten, että jyvien sokeri muuntuu tärkkelykseksi hyvin hitaasti (eli tähkät ovat makeita pitkään).

Maissin itsepoimintaan ilmoittautuminen on kahvilalla. Itsepoiminnan aukioloaika on hyvä tarkistaa meidän nettisivulta, www.yrjolanmarjatila,fi siinä vaiheessa, kun suunittelee poimimaan lähtemistä. Maissit kasvavat meillä avomaalla, eli säänmukainen vaatetus on tarpeen. Meillä on käytössä vähimmäisostos, joka on henkilökohtainen. Vähimmäisostoksen suuruus vaihtelee kerättävissä olevien satojen ja ajankohdan mukaan.

Maissimaalle kulku on itsepoimintakatoksen kautta. Varaudu esittämään vähimmäisostoskuitti. Autolla ei saa ajaa pellolle, auto jätetään parkkipaikalle. Katokselta on kävelymatkaa maissimaalle pari sataa metriä. Reittiohjeen saa itsepoiminnan ohjauksesta.

Maissimaalla oleellisinta on tunnistaa poimintavalmiit tähkät, joita voi kerätä , ja toisaalta jättää keräämättä ne, jotka eivät ole vielä kypsyneet poimintavalmiiksi. Poimintavalmis maissintähkä on pullea, hivenen kääntynyt korresta poispäin ja tähkän päässä olevat vihneet ovat rusehtavia ja kuivia. Jokaisessa korressa on 1-2 tähkää, ja ne kypsyvät useimmiten eriaikaan. Maissimaalla pätee sääntö - älä kerää, jos et ole varma. Kysy tällöin neuvontaa poimintaan. Kaikki kerätyt tähkät on tuotava punnitukseen.

Suojuslehtien perkaamista varten rivien päässä on saavi, johon irroteut suojuslehdet voi jättää. Siihen ei saa laittaa roskia - roskia varten maissimaan kupeessa, harmaan ladon vieressä on roskakori. Saavi toimii myös poimintakohdan merkkinä: saavin kohdalta kulkiessa löytää helpoiten poimintakypsiä tähkiä. Ethän siis siirrä saavia toiseen kohtaan, kiitos!

Poiminnan loputtua tuo kaikki keräämäsi tähkät kahvilalle punnitukseen ja maksuun.


Perunan itsepoimintapäivät

Perunan itsepoimintapäivät pidetään la 5.9 klo 9 - 12 ja su 6.9. klo 12 - 15. Mikäli perunaa jää tämän jälkeen, niin itsepoimintaa jatketaan myös la 12.9. klo 9 - 12 ja su 13.9. klo 12 - 15.  Perunat nostetaan koneella maanpinnalle, mistä voi valita haluamansa. Keruuta varten saa lainaan ämpäreitä, mutta hansikkaat ja kumisaappaat on hyvä ottaa mukaan. Säkkejä ja pusseja on tarjolla perunoiden pakkaamista varten. Lajikkeena Siikli - Annabelle-perunat kerättiin loppuun ensimmäisenä itsepoimintapäivänä (5.9.). Perunan hinta itsepoimien on 40 snt/kg.


sunnuntai 16. elokuuta 2020

Mansikan syyssadon itsepoiminta tunneleilla alkaa

 Mansikan syyssadon itsepoiminta tunneleilla alkaa ma 17.8. Tunnelipoiminta on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin siten, että kuljetukset tunnelille ovat klo 17-18. Viimeinen kuljetus tunnelilta pois on klo 18.45. Tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin kuljetukset tunnelille ovat käynnissä klo 10-11, ja viimeinen kuljetus pois tunnelilta klo 11.45. Itsepoiminta suljetaan, kun päivän sato on kerätty. Tunnelin satotilanne kannataakin siis kysellä etukäteen puhelimella (p.03 - 3711 163 tai 0400 625 636), etenkin jos ei pääse tulemaan ihan heti poiminnan alkaessa. Kuljetus tunneleille on kahvilalta. Tunnelialueelle on pääsy ainoastaan poimijoille - poimiessaan voi maistella, mutta itsepoimintaa ei ole tarkoitettu ainoastaan syömiseen. Meillä on käytössä vähimmäisostos, mikä on tunnelialueella 10 €/poimija. 

Tunneleissa kerääminen on helppoa ja mukavaa: tunnelin muovikate varjostaa auringolta ja suojaa sateelta. Mansikat kasvavat reilun metrin korkeudessa pöydillä, eli kerätä voi seisoen, selkä suorana. Pöytäkasvatus aiheuttaa sen, että emme suosittele itsepoimintaa tunneleilla perheen pienemmille. Pöydät eivät kestä kiipeämmistä tai tönimistä, mikä on huomioitava tunneleilla. Kasvustoja on käsiteltävä erityisen hellästi ja varoen, ettei poimiessaan vanhingossa katko kasvuston kukkaperiä (eli siis niitä kasvin osia, missä marjat ovat). Vastaavasti kuin pellolla, on tunnelissa poimittava siitä rivistä, mihin ohjataan. Jos poiminta ei ole ennestään tuttua, poiminnassa opastetaan. Kypsät marjat on kerättävä tarkoin pois, koska jäädessään kasvustoon ne aiheuttavat riskin loppusadon marjojen laadulle.

torstai 13. elokuuta 2020

Hiipuu, hiipuuu - muttei ei vielä ihan lopu

 Vadelmien määrä hiipuu joka päivä, mutta vieläkin kokeneet poimijat sieltä marjasaalista löytävät.  Pensaiden alaoksilta löytyy tällä hetkellä helpoiten marjoja, ja toisaalta sieltä alaviistosta tiiraillessa myös ylempienkin versojen marjat bongaa helpommin.

Sokerimaissi ei ehti vielä tämän viikonlopun grilliin, mutta ensi viikolla kokeillaan sitä poimia. Heti, kun poiminta on helppoa, aloitamme itsepoiminnan. Maissia voi syödä monella tavoin: heti tuoreeltaan järsimällä jyvät suoraan tähkästä tai leikkaamalla terävällä veitsellä ne irti, höyryttämällä tai grillaamalla. Maissia voi myös pakastaa - parhaiten tuore maku säilyy, kun tähkät laittaa heti pakkaseen ja pakkasesta tarpeen mukaan jäisenä höyryyn tai grilliin. Sulattaminen "lösäyttää", samoin kuin esikeitto.

Avomaan mansikan sato on loppumassa, mutta mansikkasato jatkuu edelleen tunneleilla. Mansikan itsepoimintaa tunneleilla aloitellaan taas ensi viikon aikana, ja jatkamme sitä satotilanteen mukaan. Aurinkoisia syyskelejä siis toivotaan, että mansikat jaksavat kypsyä vielä tässä syyskesälläkin.

Marjatilanteesta kannatta soittaa (p.03-3711 163 tai 0400 - 625 636) ennen marjaretkelle lähtöä sinä päivänä, kun suunnittelee tulevansa.  On kuitenkin syytä pirauttaa mahdollisimman lähellä tulohetkeä - itsepoiminta on avoinna päivittäin satotilanteen mukaan, ja jos jonain aamuna on runsaasti tulijoita, voi itsepoiminta olla nopeastikin suljettu. Ajantasaisin tieto aukiolosta meidän tilan omalla nettisivulla: www.yrjolanmarjatila.fi . Edelleen nokkakirjan sivut ovat meiltä suljetut... yritetään satokauden jälkeen päästä ongelman ytimeen. Hommia on nyt sen verran runsaasti, että keskitymme niihin. Tässä pikku hiljaa ollaan ryhtymässä erilaisiin syystöihin: mansikan kitkentä on jo käynnissä, ja huomenna olisi tarkoitus saattaa Kosmos-pässi yhden uuhiryhmän luo rii´uulle. Tänään meille muutti myös uusi pässi - Kiviniemen Sampo, joka hurmasi meidät kaikki ja joka myös pääsee vähän syksymmällä rii´uulle. Omenoiden keruu on myös jo alkanut - tänä vuonna sato on korkeintaan keskinkertainen, mutta ensimmäisiä omenoita ja omenamehupulloja on jo myynnissä. Syyskuun perunanitsepoiminta-päivät lähestyvät myös nopeasti, niistä lisätietoa myös ensi viikon kuluessa.



keskiviikko 12. elokuuta 2020

Pensasmustikan itsepoiminta

 Pensasmustikka kausi on käynnistynyt pari viikkoa sitten, ja tässä muutamia vinkkejä sen poiminnasta. Metsämustikasta poiketen pensasmustikan marjatertuissa yksittäiset marjat kypsyvät eri aikaan, eli ne on noukittava yksitellen. Toisaalta marjoja on runsaasti jokapuolella pensasta, ja erityisesti pensaiden sisäosat kannattaa tarkistaa - useimmiten suurimmat ja kypsimmät marjat löytyvät sieltä. Meillä on viljelyssä useita lajikkeita, eniten on Aino-, Alvar- sekä North Blue-lajikkeita. Pensasmustikkaan  emme ota varauksia, poimimaan pääsee päivittäin niin kauan kuin satoa riittää. Tästä huolimatta on hyvä pirauttaa etukäteen (p. 0400 - 625 636 tai 03 - 3711 163), etenkin jos tulossa poimimaan vasta päivän loppupuolella. Jos päivän sato on kerätty, poimintaa jatketaan seuraavana päivänä. Marjojen kypsymistahti hiukan vaihtelee, minkä vuoksi päivittäistä poimintamäärää on jonkin verran vaikeaa arvioida useiden päivien päähän. Pensasmustikan satokausi kestää yleensä ainakin elokuun ajan, joskus on kerätty jopa melkein koko syyskuukin. Poimintapäiviä on siis vielä tällekin vuodelle tiedossa useita.

Itsepoiminta-astioiksi soveltuvat pensasmustikalla hyvin monenlaiset astiat: joidenkin mielestä on helppoa kerätä pakastaessa vaikka suoraan pakastepurkkeihin, osa kerää mieluummin ämpäriin tai johonkin muuhun isompaan astiaan. Vaatetus ja jalkineet säätilan mukaan, ja tarvittaessa juomapullo on myös hyvä ottaa mukaan. 

Itsepoiminta alkaa ilmoittautumisella itsepoiminnan punnituksessa. Tyhjät astiat punnitaan, jotta niiden paino voidaan vähentää lopussa täysien astioiden painosta. Tarvittaessa meiltä saa myös erikokoisia laatikoita ja muita astioita poimintaa varten - luontoa säästääksemme otathan astioita alkuun mukaasi vain sen verran kuin arvelet jaksavasi poimia. Tarvittaessa astioista saa kyllä lisää. Meillä käytössä vähimmäisostosmäärä, mikä maksetaan ennen itsepoiminta-alueelle menoa. Vähimmäisostosmäärä vaihtelee poimittavissa olevien satojen ja ajankohdan mukaan. 

Pensasmustikkamaa sijaitsee välittömästi itsepoiminnan punnituspisteen takana. Mustikkamaalla kuljetaan rivien suuntaisesti, rivien poikkikulkeminen on ehdottamasti kielletty. Poimiessaan saa maistella, mutta pensasmustikkamaalle ei saa mennä yksinomaan syömään marjoja. Yleensä paremmat mustikkapaikat löytyvät rivien keskeltä tai alapäästä.

Kerättyäsi haluamasi määrän marjoja, palaa saaliisi kanssa itsepoiminnan punnituspisteelle. Punnituspistessä astiat punnitaan, ja niistä vähennetään tyhjien astioiden paino. Tällöin erotuksena saadaan marjojen kokonaispaino ja sitä kautta niiden hinta. Lopullinen maksettava määrä saadaan kuin tästä hinnasta vähennetään pellolle mennessä maksettu vähimmäisostosmäärä.






lauantai 8. elokuuta 2020

Vadelmaa riittää vielä

 Vadelman satokausi on kääntymässä kohti loppua - tämä ei toki tarkoita, että marjat olisivat loppumassa kuin seinään, paikoin marjaa on vielä melko runsaastikin. Satomäärien arviointi on tässä kohtaa melko hankalaa, minkä vuoksi emme ota enää uusia itsepoimintavarauksia. Poimimaan pääsee siis satotilanteen mukaan, Tällä hetkellä näyttää tänään lauantaina siltä, että poimimaan pääsee vielä iltapäivän puolellakin.

Pensasmustikkaa on jo jonkin verran, mutta sen satokausi kestää ainakin koko elokuun, ehkä osin jopa syyskuun. Pensasmustikka eroaa metsämustikasta kypsymistavassaan: metsämustikassa kaikki marjat kypsyvät yhtä aikaa, kun taas pensasmustikan marjat kypsyvät yksitellen. Yleensä myös ne suurimmat ja komeimmat piileksivät siellä pensaiden keskellä, mistä toki kokenut marjanpoimija ne helposti bongaa ja poimii.

Saskatoon-pensaissa riittää vielä poimittavaa. Saskatoon on paljon antosyaaneja eli niitä marjojen hyödyllisiä ja terveellisiä väriaineita. Hiloissa, mehuissa ja kiisseleissa se toimii myös happamuuden taittajana, ja vähentää siten lisäsokerin tarvetta.

Avomaan mansikassa poimittavaa on vielä myöhäisessä Malwina-lajikkeessa jonkin verran. Malwinan erityispiirre on suuri lehdistö, joka kätkee alleen marjat. Malwina-mansikan marjat ovat häkellyttävän tummanpunaisia.

Musta- ja punaherukkaa on vielä poimittavaksi, samoin punaisen karviaisen satokausi on alkanut. 

Itsepoiminnassa on lisäksi myös hernettä, sipulia ja valkosipulia. Valmiiksi poimittuna tilamyymälässä on myynnissä myös perunaa, leikko- eli taitepapua sekä omenaa.




sunnuntai 2. elokuuta 2020

Elokuu

Kuukausi on vaihtunut elokuuksi, ihan huomaamatta. Elokuu saa nimensä elonkorjuusta, ja monenmoista satoa nyt onkin kerättävänä. Vadelmaa on edelleen hyvin, välillä toki joutuu sukeltamaan syvemmälle pensaaseen marjojen perässä. Kaikenvärisiä herukoita on edelleen, toki aikaisimman sortin eli valkoherukan sato rupeaa kääntymään jo loppua kohti. Karviaisia ja pensasmustikoita on jo löydettävissä. Saskatoonin suuret tertut odottavat noukkijaansa. Mansikkaakin vielä on, vaikka toki marjojen etsintä teettaa jo aika paljon työtä.

Muita satokauden tuotteita tähän aikaan ovat herne, papu, sipuli ja valkosipuli. Sipulia ja valkosipulia on valittavissa itsepoiminnan punnituspisteen viereisessä katoksessa olevilta tasoilta. Hernettä on saatavana sekä poimittuna että itsepoimien, papuja valmiiksi poimittuna. Ja perunaa - totta kai.

Huomenna aloitellaan myös omenankeruuta, ja ensimmäisiä Pirja-omenoita saadaan päivän kuluessa myyntiin. Pakkaamma nämä ensimmäiset omenat parin kilon vakkoihin. Pirja on maukas omena, joka sopii sinällään syötäväksi, kuivattavaksi tai vaikkapa omenapiirakkaan. Nyt alakavalla viikolla on suunnitella myös puristaa ensimmäinen erä omenatuoremehua.