sunnuntai 23. elokuuta 2020

Sokerimaissin itsepoiminta

 Sokerimaissin itsepoiminta alkaa ma 24.8. 

Maissin keruu on sinänsä helppoa, mutta toki poimintakypsien tähkien tunnistus voi olla alkuun haastavaa. Maissi luetaan kuuluvaksi viljakasveihin, vaikka esimerkiksi sokerimaissin tähkät kerätään ennen niiden täydellistä kypsymistä eli tuleentumista. Tuleentumisessa tähkässä olevien jyvien sokerit muuttuvat tärkkelykseksi varastohiilihydraateiksi. Sokerimaissi on siis tavallaan epäkypsä, toki nämä erityisesti sokerimaissina markkinoitavat lajikkeet on myös valikoitu siten, että jyvien sokeri muuntuu tärkkelykseksi hyvin hitaasti (eli tähkät ovat makeita pitkään).

Maissin itsepoimintaan ilmoittautuminen on kahvilalla. Itsepoiminnan aukioloaika on hyvä tarkistaa meidän nettisivulta, www.yrjolanmarjatila,fi siinä vaiheessa, kun suunittelee poimimaan lähtemistä. Maissit kasvavat meillä avomaalla, eli säänmukainen vaatetus on tarpeen. Meillä on käytössä vähimmäisostos, joka on henkilökohtainen. Vähimmäisostoksen suuruus vaihtelee kerättävissä olevien satojen ja ajankohdan mukaan.

Maissimaalle kulku on itsepoimintakatoksen kautta. Varaudu esittämään vähimmäisostoskuitti. Autolla ei saa ajaa pellolle, auto jätetään parkkipaikalle. Katokselta on kävelymatkaa maissimaalle pari sataa metriä. Reittiohjeen saa itsepoiminnan ohjauksesta.

Maissimaalla oleellisinta on tunnistaa poimintavalmiit tähkät, joita voi kerätä , ja toisaalta jättää keräämättä ne, jotka eivät ole vielä kypsyneet poimintavalmiiksi. Poimintavalmis maissintähkä on pullea, hivenen kääntynyt korresta poispäin ja tähkän päässä olevat vihneet ovat rusehtavia ja kuivia. Jokaisessa korressa on 1-2 tähkää, ja ne kypsyvät useimmiten eriaikaan. Maissimaalla pätee sääntö - älä kerää, jos et ole varma. Kysy tällöin neuvontaa poimintaan. Kaikki kerätyt tähkät on tuotava punnitukseen.

Suojuslehtien perkaamista varten rivien päässä on saavi, johon irroteut suojuslehdet voi jättää. Siihen ei saa laittaa roskia - roskia varten maissimaan kupeessa, harmaan ladon vieressä on roskakori. Saavi toimii myös poimintakohdan merkkinä: saavin kohdalta kulkiessa löytää helpoiten poimintakypsiä tähkiä. Ethän siis siirrä saavia toiseen kohtaan, kiitos!

Poiminnan loputtua tuo kaikki keräämäsi tähkät kahvilalle punnitukseen ja maksuun.


Ei kommentteja: