lauantai 8. elokuuta 2020

Vadelmaa riittää vielä

 Vadelman satokausi on kääntymässä kohti loppua - tämä ei toki tarkoita, että marjat olisivat loppumassa kuin seinään, paikoin marjaa on vielä melko runsaastikin. Satomäärien arviointi on tässä kohtaa melko hankalaa, minkä vuoksi emme ota enää uusia itsepoimintavarauksia. Poimimaan pääsee siis satotilanteen mukaan, Tällä hetkellä näyttää tänään lauantaina siltä, että poimimaan pääsee vielä iltapäivän puolellakin.

Pensasmustikkaa on jo jonkin verran, mutta sen satokausi kestää ainakin koko elokuun, ehkä osin jopa syyskuun. Pensasmustikka eroaa metsämustikasta kypsymistavassaan: metsämustikassa kaikki marjat kypsyvät yhtä aikaa, kun taas pensasmustikan marjat kypsyvät yksitellen. Yleensä myös ne suurimmat ja komeimmat piileksivät siellä pensaiden keskellä, mistä toki kokenut marjanpoimija ne helposti bongaa ja poimii.

Saskatoon-pensaissa riittää vielä poimittavaa. Saskatoon on paljon antosyaaneja eli niitä marjojen hyödyllisiä ja terveellisiä väriaineita. Hiloissa, mehuissa ja kiisseleissa se toimii myös happamuuden taittajana, ja vähentää siten lisäsokerin tarvetta.

Avomaan mansikassa poimittavaa on vielä myöhäisessä Malwina-lajikkeessa jonkin verran. Malwinan erityispiirre on suuri lehdistö, joka kätkee alleen marjat. Malwina-mansikan marjat ovat häkellyttävän tummanpunaisia.

Musta- ja punaherukkaa on vielä poimittavaksi, samoin punaisen karviaisen satokausi on alkanut. 

Itsepoiminnassa on lisäksi myös hernettä, sipulia ja valkosipulia. Valmiiksi poimittuna tilamyymälässä on myynnissä myös perunaa, leikko- eli taitepapua sekä omenaa.
Ei kommentteja: