torstai 13. elokuuta 2020

Hiipuu, hiipuuu - muttei ei vielä ihan lopu

 Vadelmien määrä hiipuu joka päivä, mutta vieläkin kokeneet poimijat sieltä marjasaalista löytävät.  Pensaiden alaoksilta löytyy tällä hetkellä helpoiten marjoja, ja toisaalta sieltä alaviistosta tiiraillessa myös ylempienkin versojen marjat bongaa helpommin.

Sokerimaissi ei ehti vielä tämän viikonlopun grilliin, mutta ensi viikolla kokeillaan sitä poimia. Heti, kun poiminta on helppoa, aloitamme itsepoiminnan. Maissia voi syödä monella tavoin: heti tuoreeltaan järsimällä jyvät suoraan tähkästä tai leikkaamalla terävällä veitsellä ne irti, höyryttämällä tai grillaamalla. Maissia voi myös pakastaa - parhaiten tuore maku säilyy, kun tähkät laittaa heti pakkaseen ja pakkasesta tarpeen mukaan jäisenä höyryyn tai grilliin. Sulattaminen "lösäyttää", samoin kuin esikeitto.

Avomaan mansikan sato on loppumassa, mutta mansikkasato jatkuu edelleen tunneleilla. Mansikan itsepoimintaa tunneleilla aloitellaan taas ensi viikon aikana, ja jatkamme sitä satotilanteen mukaan. Aurinkoisia syyskelejä siis toivotaan, että mansikat jaksavat kypsyä vielä tässä syyskesälläkin.

Marjatilanteesta kannatta soittaa (p.03-3711 163 tai 0400 - 625 636) ennen marjaretkelle lähtöä sinä päivänä, kun suunnittelee tulevansa.  On kuitenkin syytä pirauttaa mahdollisimman lähellä tulohetkeä - itsepoiminta on avoinna päivittäin satotilanteen mukaan, ja jos jonain aamuna on runsaasti tulijoita, voi itsepoiminta olla nopeastikin suljettu. Ajantasaisin tieto aukiolosta meidän tilan omalla nettisivulla: www.yrjolanmarjatila.fi . Edelleen nokkakirjan sivut ovat meiltä suljetut... yritetään satokauden jälkeen päästä ongelman ytimeen. Hommia on nyt sen verran runsaasti, että keskitymme niihin. Tässä pikku hiljaa ollaan ryhtymässä erilaisiin syystöihin: mansikan kitkentä on jo käynnissä, ja huomenna olisi tarkoitus saattaa Kosmos-pässi yhden uuhiryhmän luo rii´uulle. Tänään meille muutti myös uusi pässi - Kiviniemen Sampo, joka hurmasi meidät kaikki ja joka myös pääsee vähän syksymmällä rii´uulle. Omenoiden keruu on myös jo alkanut - tänä vuonna sato on korkeintaan keskinkertainen, mutta ensimmäisiä omenoita ja omenamehupulloja on jo myynnissä. Syyskuun perunanitsepoiminta-päivät lähestyvät myös nopeasti, niistä lisätietoa myös ensi viikon kuluessa.Ei kommentteja: