maanantai 16. marraskuuta 2020

Harmautta ja valoisaa pimeyttä

 Kuukausi on vierähtänyt edellisestä blogitekstistä aivan huomaamatta. Alati lyhenevä päivännäön hetki on ollut usein yleisilmeeltään melko harmaa ja työntäyteinen. Iltaisin katuvaloloisteen ulottumattomissa on kylläkin sellaista "valoisaa pimeyttä" - katuvaloista leviävä hajavalo aiheuttaa sellaisen synkän pimeyden, mutta sen loisteen ulkopuolella näkee varsin hyvin silmien totuttua.

Talven tuloon on saatu valmistauduttua, ja nyt katseet alkavat pikku hiljaa suuntautua myös kohti ensi kasvukautta. Kastelujärjestelmiä on tarkoitus kehittää edelleen, mutta toisaalta vielä pitäydytään näissä varsin mekanistisissa systeemeissä. Isännän valvova silmä on tarkin mahdollinen järjestelmän toimivuuden tarkistaja.

Lampolassa on ensi viikolla edessä uuhien tiineysultraus. Lammaseläinkääkäri tutkii siis astutustuloksen, ja samalla pystytään siis arvioimaan ensi kevään karitsointien ajankohtaa. Toiveissa on aina mahdollisimman lyhyt karitsointikausi, koska karitsointien valvominen on hyvin työteliästä aikaa. Itse karitsoinnin liäski ajanjaksoon kuuluu karitsoiden  merkintää, rekisteröintä ja punnitusta, ruokkinnan onnistumisen seuraamista ynnä muuta. Täksi kaudeksi myös ruokinnassa tehtiin joitakin isompia muutoksia, joista suurin oli korvata osa viljasta-kivennäisseoksesta täysrehulla. Täysrehu on siis sellainen täydennysrehu, jossa viljaa, rypsiä, kivennäisiä ja vitamiineja on puristettu yhteen "muroiksi". Tämän ruokinnan myötä eläinten pitäisi saada tasaisemmin tarvitsemiaan ravintoaineita, eivätkä ne pysty niin helposti syömään vain esimerkiksi herkullisimpia kohtia. 

Tilamyymälämme Puimasuuli on avoinna tällä hetkellä perjantaisin klo 12 - 18 tai sopimuksen mukaan, Parhaiten meidät saa puhelimella kiinni juuri tuolloin (p. 0400 - 625 636), muina aikoinakin vastataan kyllä mahdollisuuksien mukaan. Soittaessasi anna soida pitkään, koska puhelin saattaa jossain vähän kauempana tai syvällä takin taskussa. Tuotteitamme on myynnissä myös Pirkanmaan seudun REKO-lähiruokarenkaissa. Hämeenkyrön Hälläpyörien järjestämällä Marrastorilla olemme mukana myös - Marrastori on tänä vuonna la 28.11. klo 10 - 14. Pandemian vuoksi olemme myymässä ulkona, joten toiviessa on joku muu kuin räntäsadekeli. Marrastorilla matkassa mukana ainakin hilloja, mehuja, villoja ja vällyjä - täällä kotonahan on tähän aikaan myynnissä myös pakastemarjoja, pakastemaissia sekä lampaanlihaa.Ei kommentteja: