keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Suviyö ja kevään ääniä

 Nyt on vanhan kansan viimeinen suviyö, eli huhtikuun 14. ja 15. päivän yö. Täksi yöksi on luvattu pakkasta, mittari näyttää jo nollaa ja taivas on tähtikirkas. Oppaaksi saadussa  "Vanhan kansan merkkipäivät eli esi-isiemme maatalouskalenteri" kirjasessa muistutetaan, että "jos suviyönä kylmää, seuraa yökylmiä vielä 40 yötä". Pikavilkaisu lähipäivien säähän näyttää myös tältä: päivällä lämpötila voi olla korkeakin, mutta yöllä lämpötila tippuu nollan pintaan.

Säätilan tarkan seuraan lisäksi korvat kuulevat jo monenlaisia kevään ääniä. Muuttolinnut ovat selvästi jo saapuneet, ja monenmoinen laulelu ja huutelu lisääntyy niiden toimesta päivittäin. Tänään päivällä huusivat jo lokitkin kesäisesti, ja avovettä on näkyvissä Enonselällä jo paljon.

Karitsoitten vierotusaika lähestyy, minkä varmaan kaikki kyläläiset ovat havainneetkin lisääntyneestä lampaitten määkimisestä - ainakin jos emäntä pihalla liikuskelee (koska hän jakaa yleensä rehuja). Karitsoita vierotettaessa on tarpeen huolehtia siitä, että uuhien maitomäärä on laskusuunnassa. Tämä tapahtuu siten, että niiden saamaa väkirehuannosta (eli siis esimerkiksi kauroja, pellavaa ja rypsiä) ensin vähennetään ja sitten lopetetaan kokonaan. Yhdeltä uuhi-mammalaumalta on nyt lopetettu väkirehut vallan, toisilta hiukan vähennetty. Nyt varmaan viikonloppuna tai ensi viikonalkupuolella ensimmäiset möhkälemäiset karitsat vierotetaan - lammashan saavuttaa sukukypsyyden alle vuoden ikäisenä, ja siis tämä ensimmäinen puolivuotiskausi on huimaa kehityksen ja kasvun aikaa.

Toinen ehdottomasti maatilan kevääseen kuuluva tärkeä ääni on äestystraktorin pörinä edestakaisin pellolla. Se on sellaista ahkeran mehiläisen pörinää, joka työstää kylvökerroksen sellaiseksi, että kylvettävä siemen tai istutettava taimi saa parhaan mahdollisen lähdön kasvulleen. Tänään äesteltiin ensimmäisiä kertoja, ja siis pikapuoliin olisi tarkoitus kylvää hernettä ja tilliä ja istuttaa perunaa. Tästä se kevät lähtee - valkosipulin piipatkin jo kovasti maasta kurottavat kohti aurinkoa.



Ei kommentteja: