lauantai 4. maaliskuuta 2023

Helmikuun hellät tuulet maaliskuussa maksetaan!

Jotenkin noinhan vanha kansa tiesi helmi- ja maaliskuun säiden suhtautuvan toisiinsa. Ja näin on käymässä nyt: meteorologit ovat kiivaan selittäneet polaaripyörteen hajoamisen aiheuttavan poikkeuksellisen kylmän maaliskuun. Onneksi myös ennusteissa ja toteutuneessa säässä on ollut mukana lumisateita. Lumikerros on tärkeä monivuotisten kasvien talvehtimiselle.

Tänä talvena erityistä päänvaivaa kasvien talvielolle on aiheuttanut voimakkaasti lisääntynyt kauriskanta. Kauriit pitävät mansikasta ja tarkemmin sanottuna sen maanrajassa olevasta kasvupisteestä. Ne kaivavat lumen ja harsojen läpi, syödä napostelevat talvehtivat lehdet ja herkuttelevat kasvupisteellä. Mansikka kuolee.  Nyt ollaan yritetty kuljeksia ympäri marjamaita (kauriit eivät välitä ihmisseurasta), mutta ensi talveksi taitaa olla edessä aitaaminen.

Kylmä maaliskuun alku myös hiukan lykkää esimerkiksi omenapuiden leikkuun aloitusta. Tunneleilla kasvukauden valmistelutyöt ovat aluillaan. Puimasuulilla on käynnissä tehosiivous - kymmenkunta vuotta takana, ja kaikennäköistä ylimääräistä on nurkkiin kertynyt. Työhaastteluaikoja sovitaan, ja mukaviin ihmiseen ollaan saatu jo tänä keväänä tutustua. Lisää haastettluja sovitaan - jos kesätyö kiinnostelee, soita p. 0400-625 636. Parhaiten meidät tavoittaa illalla, koska kännykkä ei aina kulje töissä mukana.

Ja jokin työvaihe rupeaa loppumaan - tänään lauantaina oli vuoden viimeinen mahdollinen karitsointipäivä (laskennallisesti). Joskus toki keskimääräinen aika astutuksesta karitsointiin ei pidä kutiaan, pisimmät heitot ovat olleet lähes pari viikkoa.Ei kommentteja: