maanantai 14. toukokuuta 2007

Hallanvaaraa

Ensimmäiset perunat, herneet ja maissit ovat pienellä taimella, ja todennäköisesti ensimmäiset mansikat alkavat pian kukkia. Halloja on ollut joka yö: tähän asti moninkertainen harso on riittänyt suojaamaan niitä vastaan, mutta nyt pitäisi viritellä hallasadetuslaitteet osalle lohkoista. Sipuli- ja valkosipulilohkot näyttävät melko mukavilta myös.

Muuten työmaata on riittävnyt uuden mansikkamaan istutustyössä: tavoitteena on saada taimet maahan loppuviikkoon mennessä, minkä jälkeen ohjelmassa olisi vielä jonkin verran omenanistutusta.

Ensimmäiset vehnät kylvettiin viime viikonloppuna, samoin uudet heinämaat kylvettiin viime viikolla. Porkkanaa ja tilliä kylvettiin myös.

Osa kartsoista on kasvanut jo niin isoksi, että ne vierotetaan tässä tällä viikolla. Niiden emät pääsevät ensin siis niukalle heinäruokinnalle, ennekuin nekin pääsevät laitumelle. Niukkaheinäruokinta varmistaa nopean umpeenmenon, mikä taas on hyväksi utareterveydelle ja estää omalta osaltaan utaretulehduksia. Niukan ruokinnan lisäksi uuhet on lypsetty kerran - pari, jos niiden utareet näyttävät pingoittavan paljon. Maito laitetaan pakkaseen ensi kevättä varten: joskus karitsoille tarvitsee antaa lisämaitoa, ja pakasttu lampaanmaito on siinä parasta.

Voikukkia riittää yhä kitkettäväksi. Tällä hetkellä voikukat johtavat 1 - 0, koska mansikanistutus työmaa vaatii kaikkien työpanoksen. uudet voikukkaraudat ovat kyllä mukavia: kukan kitkentä onnistuu hyvin suorana seisten, eikä tarvitse kummarrella edes kukkaa irrottamaan.

Ei kommentteja: