sunnuntai 12. elokuuta 2007

Valkeaa kuulasta ja maissia

Vadelman satokausi jatkuu yhä edelleen. Vadelmat ovat näiden viime päivien helteiden myötä ssaneet runsaasti makeutta. Isoimmat marjat piileksivät puskan sisällä, ja ovat helpoiten nähtävissä vähän alaviistosta.

Omenakausi alkaa nyt tödenteolla. Nyt on korjattu ensimmäisiä Valkeita Kuulaita, ja niitä kerätään vielä reilun viikon ajan. Ensimmäisiä punaisia omenoita kypsyy noin parin viikon kuluessa, kun Bergiukset kypsyvät. Tänä vuonna tulee myös jonkin verran Punaista Kanelia, sen sato ei tosin ole yhtä hyvä kuin esimerkiksi viime vuonna. Antonovkaa näyttäisi sen sijaan olevan tulossa kohtalaisesti.

Toinen kasvi, jonka satokausi alkaa nyt, on sokerimaissi. Tänä viikonloppuna maissi on alkanut todellakin valmistumaan. Maissia on saatavana meiltä joko itsekeräten tai valmiina tähkinä. Maissi on hyvää kaikin tavoin: keitettynä tai höyrytettynä
(voilla siveltynä), grillattuna tai jopa sinällään raakana.

Herukkamaat rupeavat olemaan tyhjiä, samoin kuin karviaispensaat.

Perunaa vielä riittää, ja syksymällä on sitten taas talviperunan nostopäiviä. Niistä lisää tietoa tarkemmin myöhemmin. Lisäksi nyt on hyvä aika pakastaa papuja ja herneitä, joita on myös saatavana joko valmiiksi kerättynä tai itsepoimien.

Ei kommentteja: