lauantai 15. toukokuuta 2010

Kevätkiirusta

Tiedättekö, mikä on varma tapa saada sadetta aikaiseksi? No, tietysti näin keväällä alkaa satamaan, kun kastelujärjestelmä viritettään toimintaan talven jäljiltä. Näin kävi taas tänäkin vuonna: nyt kuluvan viikon alkupäivinä viriteltiin pumppu ja kastelujärjestelmä täyteen toimintaan, ja seurauksena oli sadetta ja sateinen sääennustus. Sittemmin sääennustus ja säätila vaihtui nyt vallitsevaan helleaaltoon, mikä toisaalta ei sekään ole paras mahdollinen sää: uuden vadelmamaan istutus on saatu nyt päätökseen ja nyt on vuorossa mansikan taimien istutus.

Lämmöstä on toki ollut hyötyä noin yleisesti kasvien kehitykselle: vihdoinkin, hiukan vettä saatuaan ja nyt lämpöä, laitumet ovat alkaneet puskea kunnolla uutta ruohoa. Lampaiden siirto laitumille on siis alkanut, ja kyllä kaikki päkätit varmaan vihreän syöntiin siirtyvätkin. Tähän asti lampaat ovat saaneet pääsääntöisenä karkearehunaan heinää, ja ainoastaan himpun verran vihreää maistiaisiksi.

Lehtipuiden silmut ovat kehittyneet huimaa vauhtia viime päivien aikana, ja koivussa on nyt hiirenkorvat. Hedelmäpuiden silmut puhkeavat pian, joiten piakkoin voi omenamaalla ihailla kukkaloistoa.

Mahnalasta kävivät vierailulla koululaiset nimeämässä tiput, jotka haudottiin pikku hautomakoneella koululla. Tiput saivat nimet: TNT, Laku, Tipu, Lunna -ja viides nyt unohtui, mutta eikähän se muistu pian taas mieleen. Koululaiset olivat tehneet myös hienot nimikyltit.

Viikonloppuna on tiedossa mansikanistutusta, aidantekoa ja aidankorjausta, kylvötöiden suuunnittelua, taimien kastelua sekä pellolla että kasvihuoneessa, muovin vetoa....jaa -a, touhua taitaa riittää tällä hetkellä enemmän kuin edes muistaa. Tähän aikaan vuodesta on kuitenkin se mukavuus, että päivät pitenevät joka hetki, ja joka päivä näkee jotain uutta. Tämän päiväinen uusi luontohavainto on valkovuokko, joka on nyt alkanut kukkimaan pihamaalla. Krookukset ovat myös paikoin yllättäneet runsaalla kukinnallaan. Kotipihan parsapenkissä ei vielä näy elon merkkejä, toivottavasti parsan juurakot eivät ole päätyneet parempiin suihin.

Ei kommentteja: