lauantai 23. huhtikuuta 2011

Herneenkylvöä

Tänään, lankalauantaina, päästiin kylvämään ensimmäinen satsi herneitä. Hernettä kylvetään koko kevät pikku ala kerrallaan, jotta tuoreita herneitä olisi saatavana koko kesän mahdollisimman pitkän kauden. Myös perunanistutuksen valmistelut ovat tekeillä, ja toivottavasti ensi viikon kuluessa saadaan ensimmäiset perunat maahan.

Vadelmat ja pensasmustikat on nyt leikattu, samoin puutarhan kuusiaita. Vattumaalla on vielä hiukan sitomista jäljellä, mutta pian sekin on tehty. Viimesyksyisen vesiputkien kaivuun jäljiltä on aika paljon tasoittelua ja nurmen kylvöä tiedossa. Harvointia aloiteltiin hiukan nyt päättyvällä viikolla, mutta jatkoa vielä siinäkin seuraa.

Lampaille kuuluu hyvää: vierotetut karitsat kasvavat hyvin, ja niiden emätkin tuntuvat jo sopeutuneen ajatukseen. Pienimmät karitsat ovat uuhineen vielä lampolassa, mutta tavoitteena olisi saada nekin ulos ensi viikon kuluessa. Viime viikon keskiviikkona meille muutti Gunnar-niminen musta pässi, joka on rodultaan rygja. Rygja on norjalainen lammasrotu, joka on kuuluisa hyvästä kyvystään käyttää rehunaan myös heikonpi arvoisia kasveja. Gunnar on maantien vierssä Pankki-pässin kanssa, ja molemmat taitavat saada piakkoin parturipalveluiden lisäksi myös "sorkkakyyrin", eli sorkan leikkuun. Lampailla sorkan alle kasvaa kynsimäinen kyntynen, joka pitää poistaa tarvittaessa. Talvella, kun lampaat ovat pääosin sisällä pehkun päällä, kyntynen ei pääse kulumaan, joten näin keväällä on enempi sorkan hoitoa kuin syksyllä.

Lankalauantain kunniaksi kaavailimme vatunversokokon polttoa. Vattumaalta poisleikatut versot on hyvä polttaa, koska muuten ne saattavat levittää tauteja ja tuholaisia vatturiveihin jätteyihin versoihin.

Ei kommentteja: