tiistai 12. huhtikuuta 2011

Suviyöt

Kustaa Vilkunan mukaan nyt on ensimmäinen ns. suviöistä: seuraavat kolme yötä ennustavat tulevan 40 päivän säätä. Eli jos nyt on lämmintä, niin on reilu kuukausi tästä eteenpäin. Nämä suviyöt, 12. - 14.4. ovat ns. uusia suviöitä, jotka ovat asettuneet tälle paikalle lähinnä ruotsalaisten ja juliaanisen kalenterin myötä. Ns. vanhat suviyöt ovat vasta huhtikuun lopulla, ja silloin voidaan ennustella mm. heinä- ja marjavuotta.
Keväiseltä tänään tuntuikin. Ensimmäiset karitsat vierotettiin eilen, ja tänään -kaikkien onneksi - huutelu uuhien ja karitsoiden välillä väheni. Isoimmat rotkalekaritsat ovat aikamoisia motkaleita jo tässä vaiheessa, ja varmaan loppuviimein uuhillekin helpotus kun lakkaavat puremasta utaretta (sillä siltä tuo näyttää: karitsa tulee imemään, ja uuhi lähtee melkein heti pois, jalkojaan nostellen).
Vadelman leikkuu aloitettiin tänään, ja pensasmustikkat olisi tarkoitus leikata myös tällä viikolla. Pellotkin rupeavat jo lumen alta paljastumaan, eli pian toivottavasti päästään kylvö- ja istutustöihin.

Ei kommentteja: