sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Kurkiauroja

Viimeksi kuluneen viikon aikana olemme ihalleet useita kurkiauroja, joilla on ollut vakaa suunta kohti etelää. Aurat ovat edenneet aika haipakkkaa, ja isommissa auroissa olevien kurkien määrää on vaikeaa edes arvioida. Muuten ei tunnu kovin syksyiseltä, koska ruskan värejä ei ole vielä tullut: yöt ovat olleet lämpimiä ja vettä on tullut erittäin paljon.

Syksyn alku on toisaalta myös toukotöiden starttihetki: valkosipulimme istutetaan näin syksyllä, jotta ne ehtivät juurtua ennen pakkasten tuloa. Pieni vihreä piippakaan ei haittaa talvehtimista: usein keväällä saattaa valkosipulipenkistä pilkistää pienen pieni vihreä piste jo ennen kuin lumi on kunnola sulanut.

Satokausi toisaalta jatkuu yhä edelleen: keräsimme nyt viikonlopun kuivina hetkinä loput talviomenat, joita on nyt saatavana tilalta. Talvilajikkeista Antonovka on tähän aikaan hyvä lajike säilömiseen: se on hapokas ja hajoaa hyvin esimerkiksi keitettäessä. Syöntiomenana Antonovka on parhaimmillaan marras-joulukuussa, jolloin happo-sokerimäärä on tasoitttunut. Säilöntää ja vaikka omenapiirakan tekoa ajatellen suurimmat Antonovka-omenat ovat helppoja: yksi omena voi painaa jopa lähes 500 g, jolloin piirakkaan ei tarvitse montaa palastella.

Sokerimaissin satokausi jatkuu yhä, ja nyt keruussa ovat näillä näkymin syksyn viimeiset lajikkeet. Kokeilimme myös tehdä popkornia omista maisseista: meillä on viljelyssä värillistä maissia, josta on mahdollista tehdä popkornia irroittamalla jyvät tähkästä ja kuumentamalla ne. Jyvät kyllä jo poppasivat kattilassa, mutta eivät vielä haljenneet kunnolla: täytynee odottaa vielä hetki, että jyvät kuivuvat lisää.

Perunaa nostamme yhä, ja sitä on saatavana päivittäin - kannattaa toki soitella ja varmistaa. Parhaiten olemme paikalla lauantaisin, esimerkiksi tulevana lauantaina 24.9. klo 10 - 14. Tulevana launatina meidät tapaa myös Ahlmanin ja Aamulehden Läheltä hyvää- torilta, ja mukana on perunoiden ja omenoiden lisäksi paljon muuta. Satokautta riittää yhä edellleen esimerkiksi maissilla, lehtikaalilla, porkkanalla, luumulla ja päärynällä.

Ei kommentteja: