maanantai 19. lokakuuta 2015

Omenakiireitä

Lokakuusta on päässyt livahtamaan työntouhussa aika iso pätkä. Viime viikon kylmä jakos yöpakkasineen aiheutti omenan keruun ruuhkan: talvilajikkeet kestävät kyllä hiukan pakkasta, mutta viime viikkoiset olivat jo ennusteissa sen verran hurjia, että keräsimme kaikki omenat pois. Omenoista myynnissä nyt Åkero Hassel - ja Antonovka-lajikkeet. Åkero Hassel on Åkero-lajikkeen punainen muunnos. Sen aromi on herkkä ja mausteinen, ja monet pitävät sitä yhtenä maailman parhaista omenoista maultaan. Antonovka on myös klasikkolajike: voimakas ja happoinen. Se sopii hyvin esimerkiksi salaatteihin, piiraisiin ja hilloihin. Antonovka-omenat ovat myös erittäin herkullisia syöntiomenoita: niiden happoisuus vähenee n. 3 - 4 vkon säilytyksen jälkeen.

Sipulia pääsee yhä edelleen itsepoimimaan. Sipulit on kasattu katokseen, eli sadekaan ei haittaa poimintaa. Sää on toki ollut nyt viime aikoina suorastaan komea, ja esimerkiksi pensasmustikoiden väriloisto on suorastaan hurmaava: punaista ja violettia, eri lajikkeet eri värisinä.

Puimasuuli on avoinna tällä viikolla joka päivä. Jos ovi näyttää olevan kiinni, kannattaa pirauttaa p. 0400 - 625 636. Lähistöllä varmasti ollaan, ja tullaan paikalle. Hanhia ei kannata pelästyä, ne ovat olleet nyt viime aikoina vapaana pihalla. Kesällä ne olivat laitumella, mutta nyt pimeiden öiden tultua ne ovat karsinassa sisätiloissa yöaikaan petoja suojassa.


Ei kommentteja: