tiistai 13. syyskuuta 2016

Kuulaan sumuisia syysaamuja

Syyskuun alun sää on ollut upea: aamuisin on ollut sumuja, jotka ovat päivän mittaan hälvenneet ja aurinko on helottanut ja lämmittänyt aika tavalla. Viileät yöt ovat tehneet omenoiden väritykselle hyvää, ja kauniin punaisia omenoita on pystytty keräämään jo monena päivänä.

Omena ja niihin liittyvät asiat täyttävätkin nyt päivät. Aloittelimme viime viikolla omenoiden rahtipuristusta, eli omia omenoita voi tuoda puristukseen tänne meille Puimasuulille. Puhelimella kannattaa kuitenkin pirauttaa (p. 0400 - 625 636), ja sopia omenoiden tuontiaika ja muista asioista, jotta olemme varmasti paikkeilla Puimasuulilla. Ja jos omien omenoiden mehu on tullut jo nautiskeltua, niin puristuspäivinä myymme omenamehua myös omaan astiaan. Isommat määrät kannattaa myös silloin varailla etukäteen, jotta osaamme puristaa riittävästi.

Jättikurpitsat ovat saavuttaneet tänä vuonna melkoiset mitat, vaikka viileä elokuu hiukan hidastikin kasvua. Kurpitsaahan kannatta perinteisten etikkapohjaisten salaattien tekemisen lisäksi käyttää esimerkiksi kurpitsapiirakkaan tai perunan tapaan lisukkeena. Kurpitsamuhennos valmistetaan samaan tapaan kuin perunamuusi: kurpitsa keiteään pehmeäksi esimerkiksi höyrykattilassa tai pienessä vesitilkassa. Pehmeät kurpitsapalat soseutetaan, ja joukkoon lisätään vähän voita ja kermaa tai maitoa. Sose vatkataan kevyeksi ja ilmavaksi, ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Helppoa ja herkullista!

Marjakausi jatkuu edelleeen, ja esimerkiksi tuoreita mansikoita ja mustikoita on myynnissä päivittäin. Karhunvattua ja vadelmia on myös pieniä määriä saatavana, mutta niiden saatavuus vaihtelee enemmän.

Ei kommentteja: