torstai 10. elokuuta 2023

Vaihtelevaa säätä ja satorunsautta

 Kelit ovat tällä viikkoa olleet kovin vaihtelevat. Maanantaina oli järisyttävän kostean kuumaa, joka yhdessä yössä vaihtui tuuleksi ja toistakymmentä astetta viileämmäksi sääksi. Sääennusteiden mukaan keli näyttäisi poutaantuvan, korkeintaan pieniä sateenropsuja näyttäisi olevan tulollaan. 

Tällä hetkellä monenmoista satoa on kerättävissä ja keräillään, tässä kasvikohtaisia tietoja.

Vadelman satokausi avomaalla jatkuu edelleen, mutta marjojen määrä on toki kääntynyt laskuun. Poimiessa kannattaa varautua sukeltamaan syvemmälle pensaaseen kypsien marjojen metsästyksessä. Valmiiksi poimittua vattua on saatavana edelleen päivittäin, satomäärien mukaan.

Avomaan mansikan itsepoimintaa kysellään edelleen, mutta se on päättynyt. Valmiiksi poimittua mansikkaa on myynnissä päivittäin - valmiiksi poimitut marjat kerätään tunneleista, lajikkeina pääsosin Favori- ja Florentina.

Pensasmustikka antaa odottaa itseään, mutta jonkinmoisia määriä on jo kerätty.  Valmiiksi poimittua on saatavana aika ajoin, ja kannattaa siis pirauttamalla varmistaa saatavuus hakureissulle lähtiessä. Pensasmustikan itsepoiminta on avoinna aamupäivisin. 

Herukkapensaista on kerättävissä kaikenvärisiä herukoita, ja karviaisetkin rupeavat olemaan herkullisen mehukkaita.

Karhunvatukka on aloittanut kypsymisen, ja valmiiksi poimittuja karhunvatukoita on myynnissä. 

Sokerimaissin satokausi korkattiin tällä viikkoa, ja ensimmäisiä tähkiä on nyt myynnissä. Itsepoiminta alkanee parin viikon päästä, kun poiminta on helpompaa. Muista kasveista hernettä on vielä vähän, leikkopapua rupeaa olemaan runsaammin. Valkosipulit on tältä satokaudelta myyty, mutta kelta- ja punasipulia on myynnissä edelleen. Ja samoin perunaa, kahta sorttia eli Annabelleä ja Siikliä.

Satokauden voi siis todeta olevan runsas, ja tämä luettelomainen selitys kasveista varmaankin alleviivaa tätä. Omenoiden, luumujen ja päärynöiden satokausi on vasta nurkan takan, ja monet herkut vielä tuloillaan.


Ei kommentteja: