sunnuntai 24. kesäkuuta 2007

Juhannuksen kukkaloistoa ja isoja mansikoita

Eilen aloiteltiin, ja tänään jatkettiin mansikan keräystä viime vuonna istutetuilta mailta. Lajikeina siellä nyt marjovilla mailla ovat polka ja korona. Ihan ensimmäisenä vuonna marjat ensimmäiset marjat ovat todella suuria: kasvusto on silloin nuorta, ja toisaalta vanha, edellisvuotinen kasvusto ei hidasta alkuun lähtöä juuri lainkaan keväällä. Aina on yhtä mielenkiintoista se, että mansikkaan ei ihan heti kyllästy: nämä uudet lajikkeet ovat olevivaan niin hyviä, vaikka silloin kuin söi aikaisempia lajikkeita, emilyä ja jonsokia, ne olivat maailma parhaan mansikan makuisia. Onneksi on vielä kolme muuta lajiketta tulossa: senga sengana, hiku ja bounty.

Vadelmapuskissa käy tällä hetkellä kova kuhina, aivan kuin koko kasvusto olisi motorisoitu pienen pienillä tuulettimilla. Syy ääneen on kukinta: vattussa on nyt runsaasti kukkia, ja kaikki mahdolliset pölyttäjä hyönteiset ovat liikkeellä. Välillä siellä kävelless tuntuu, että erilaisilla ötököillä on suorastaan vaikeaa lentää, koska ne ovat imeneet niin paljon mettä kukista ja lisäksi keränneet siitepölyä vähän kuorman päälle. Varsinkin mehiläiset ovat tästä tyyppiesimerkki.

Luonnonkukat ovat muutenkin nyt täydessä loistossaan: olemme yrittäneet säästää ojanpientareiden päivänkakkaroita ja muita luonnonkukkia, ja siksi myöhästäneet pientareiden niittoa, jos vain se on mahdollista. Joillakin paikoin tästä on selvästi seurannut mm. päivänkakkaran runsastuminen. Lupiini, vaikka kaunis kukka onkin, ei onneksi ole tässä meidän kohdalla kovasti runsastunut. Lupiini on myös siksi hankala, että ilmeisesti se aiheuttaa helposti myrkytyksiä lampailla -toki silloin sen syöntimäärän tulee olla melko suuri. Tänä vuonna myös juhannusruusuissa oli muutamia kukkia jäljellä juhannuksena, vaikkakin juhannusruusut tässä meillä kukkivat yleensä juhannusta edeltävällä ja sitä edeltävällä viikoilla komeiten.

Sääennusteet lupailevat sadetta ja viileää keliä ensi viikolle, tai ainakin epävakaista. Huomispäivän pitäisi olla olla vielä poutainen, minkä jälkeen sään pitäisi viilentyä. Eri sääennusteet näyttävät olevan myös melko saman suuntaisia, eli ehkäpä nyt saamme myös hiukan sadetta. No, satoi tai paistoi: nyt on niin kuivaa, että täytyy sataa todella paljon, ennen kuin kastelun voi keskeyttää.

Nyt on myös kaikki pässikaritsat vierotettu, jäljellä on enää pari uuhikaritsaa vierottamista odottamassa. Uuhien kohdalla ei ole ihan niin kova kiire kuin pässeillä: jo muutaman kuukauden ikäinen pässi voi astua uuhia. Varsinkin nuo harmakset (ja muutkin suomenlampaat) ovat ahkeria siinä suhteessa, liharotulampailla ei nyt ole niin kiire vierotuksen suhteen.

Ei kommentteja: