torstai 21. kesäkuuta 2007

Mansikan ja herneen itsepoiminta alkaa

Mansikkan ja herneen itsepoiminta on nyt aluillaan. Näin aluksi poiminnassa on emily- ja jonsok-lajikkeita, vähän on tarjolla myös polka-lajiketta. Hernemaahankin pääsee jo itsepoimimaan, lajikkena siinä on nyt avola.

Paikoin siikli-peruna on saanut jo mukavasti kokoa. Uusin varhaisperunalajike, Arielle, on yllättynyt maullaan ja nopea kasvuisuudellaan. Tällä viikkoa päästään varmaakin vertailemaan kaikkia kolmea varhaisperunalajiketta keskenään: siikliä, arielleä ja timoa. Timo alkaa siksi vasta nyt, että siemenperunat tulivat aika myöhään. Perunansiemen pitää vaihtaa määräajoin, ja tänä vuonna oli tosiaan aika vaihtaa timon siemen uuteen. Ariellen uutuuslajikkeena saimme nopeasti, koska haimme sen itse. Ostosiemen on hyvä siksi, että siten saadaan pidettyä perunan tautitilannetta kurissa. Sekin helppous siinä on myös, että sitä ei tarvitse kantaa syksyllä kellariin ja keväällä lajitella. Ongelmaksi on kuitenkin monena vuonna tullut se, että ostettu siemenperuna ei ole riittävän ajoissa paikalla: varhaisperuna kun pitäisi päästä istuttamaan huhtikuulla.

Viileä keli on ollut toisaalta ihan mukavaa, mutta ikäväksi kaikki sateet tuntuvat kiertävän Mahnalanharjun. Kuivuus näkyy selvästi viljamaiden hitaassa kehityksessä ja nurmien kasvun hidastumisena. Puutarhakasvit varmasti nauttivat kastelusta; niillä on säännöllinen kasteluohjelma, ja tällaisella viileähköllä säällä se on varsin riittävä. Tilli on oikeastaan puutarhakasveista ainoa, joka selvästi on myös kärsinyt kuivuudesta. Tämä johtuu ihan siitä, että sillä kastelu on ollut satunneisempaa.

Ei kommentteja: