keskiviikko 18. heinäkuuta 2007

Vattukausi alkaa

Sadetta on piisannut, ja nämä kaksi viimeistä aurinkoista päivää olivat aivan ihmeellisen oloisia. Nyt on palattu takaisin normaaliin, eli vesisateen määrä vaihtelee tihkun ja kaatosateen välillä. Tänä aamuna tosin oli kuivaa: pilvet olivat koko päivän alhaalla ja ilma oli raskas. Illansuussa ukkonen jyskäsi, mutta ei noussut onneksi kovin tähän päälle. Sadetta näyttävät myös sääennusteet lupaavan jatkoksi: matalapaineet tuntuvat vallanneen tämän Suomen ylisen nyt oikein kunnolla.

Mansikka rupeaa olemaan nyt loppusuoralla, mutta toisaalta vattua on alkanut kypsyä hyvää vauhtia. Nyt aluksi kypsyy Muskoka-lajike, Ottawaa kypsyy sitten vasta myöhemmin.

Kaikennäköiset muutkin marjat ovat alkaneet kypsyä: ensimmäiset herukat (punaiset ja valkoiset) on jo poimittu, samoin on kerätty jonkin verran saskatoonia ja pensasmustikkaa. Herukoita pääsee jo itsepoimimaan, saskatoonin ja pensasmustikan kohdalla menee vielä hteki ennen itsepoiminnan alkua.

Omenoita näyttäisi tulevan myös tänä vuonna, luumuja ei todennäköisesti tänä vuonna tule kovinkaan paljoa. Omenoista tulee ainakin valkeaa kuulasta ja antonovkaa sekä jonkin verran kaneleita ja bergiusta. Omenoista lisää n. kuukauden päästä, kun satoa pääsee arvioimaan paremmin.

Kainuunharmaspässi Topias ja sen tämän keväinen jälkeläinen Drontti ovat oppineet oikein krantuiksi: kaikkille ohikulkijoille mäkätetään, mutta sitten hyvin huolella valitaan, onko tarjottava pässin arvolle sopivaa. Edes hakamaan kaikki heinälajit eivät kelpaa. Hauskoja tapauksia kaikenkaikkiaan.

Ei kommentteja: