maanantai 26. toukokuuta 2008

Yöpakkaset ohi, kastelu alkoi

Halloja ja yöpakkasia sitten riittikin -yhteensä 1 1/2 viikkoa oli kylmiä öitä. Viimeiset pari yötäkin ovat olleet melko kylmiä, mutta sadetusta ei ole tarvittu. Nyt viime päivien lämpimien päivien aikana kasvit ovat kirineet kiitettävällä tavalla kiinni kylmän kauden aiheuttamaa kasvun hidastumista. Kevät on ollut taas varsin kuiva, ja maat ovat viime syksyisen sadekauden jäljiltä kuivuneet taas rutikuiviksi. Hallasadetuksen loputtua on siis ryhytty kastelemaan.

Kylvöt ja istutukset lähestyvät loppuaan. Vielä vähän kauran kylvöä jäljellä, mutta pian sekin on tehty. Puutarhakasveista kurpitsantaimia ei ole vielä uskallettu istuttaa maahan, ehkä viikon -parin jälkeen voisi pohtia niiden istuttamista. Toistaiseksi halla- ja sääennusteissa on muutamia kylmähköjä öitä tulossa: kurpitsa on hyvin herkkä kylmälle, ja on parempi odottaa hiukan.

Karitsoiden vierotus on tällä viikolla. Uuhet ovat päässeet siksi pelkälle kuiva heinä ruokinnalle: pelkän heinän syötön tarkoituksena on ehdyttää uuhien maidontulo nopeasti. Jos uuhen maidontulo runsasta karitsan vierotushetkellä, saattaa uuhi saada vierotuksen yhteydessä utaretulehduksen kun karitsa ei enää ime maitoa. Ruokinnan vähentäminen ennen vierotusta lopettta useimpien uuhien maidontuotannon joko kokonaan tai lähes täysin, jolloin utaretulehduksen riski vähenee.

Pässinpäät Topias ja Käpy olivat tänään seikkailuretkellä: jompikumpi niistä, todennäköisemmin Topias, oli hokasnnut nostaa yhtä heikosti maassa ollutta aitatolppaa. Molemmat pässit olivat sitten lähteneet siitä aidan alta. Pässinpäät pääsivät sitten meidän pihaan ruohonleikkuuseen siksi aikaa, kunnes aita on korjattu.

Ei kommentteja: