torstai 14. elokuuta 2008

Sokerimaissia ja omenoita

Sokerimaissikausi on alkanut. Ensimmäinen lajike muodostaa kaksivärisiä tähkiä: tähkässä osa jyvistä on valkoisia ja osa kullankeltaisia. Tähkien sokeripitoisuus on suuri. Maissimaan sokkeloista on hauskaa etsiä keruukelpoisia tähkiä: keruukelpoinen tähkä on tylppäpäinen ja kallistuu kasvista selkeästi ulospäin. Täkän päässä olevat vihneet ovat rusehtavia, osin kuivia.

Omenamaalla ovat ensimmäiset omenat kypsyneet korjuukelpoiseksi: Pirja- ja Huvitus -lajikkeet ovat aikaisimmat myyntilajikkeet. Niitä aikaisempi lajike, kesäkalvilli, kasvaa myös vanhassa omenatarhassa. Sen omenat ovat harvoin kauppakelpoisia, ja ne soveltuvat lähinnä säilöntään ja leivontaan. Pirja ja Huvitus sen sijaan ovat erinomaisia herkkuomenoita: syötävksi sellaisenaan tai vaikkapa piirakantäytteeksi. Tänä vuonna kaikkia omenalajikkeita näyttäisi tulevan. Omenan itsepoiminta aloitetaan, kun Valkea Kuulas alkaa kypsyä.

Vadelma on selvinnyt yllättävän hyvin sadekaudesta. Viime päivien kuivat päivät ovat tehneet hyvää, ja satokausi jatkuu yhä edelleen. Satomäärästä näyttäisi muodostuvan keskimääräinen.

Papukausi jatkuu: nyt poiminnassa on leikko-, taite- ja härkäpapuja. Papuja on helppo myös pakastaa: lyhyt keitto tai höyrytys, minkä jälkeen ne jäähdytetään ja pakastetaan sopivissa annospakkauksissa. Papujen sekaan sopii hyvin maissi: maissin jyvien irti leikkaamisessa kannattaa olla tarkka, ja varoa huolella sormiaan. Leikkaamisessa tarvitaan hyväteräinen veitsi tai puukko, jota liikutetaan hieman sahaten edestakaisin.

Ei kommentteja: