sunnuntai 31. elokuuta 2008

Maissin satokausi jatkuu

Sokerimaissin satokausi jatkuu. Nyt ovat poimintaan tulossa suuritähäiset lajikkeet, joilla yhden tähkän paino voi olla useita satoja grammoja. Suuresta koosta huolimatta ne ovat myös makeita, koska viljelyssämme olevat maissilajikkeet ovat aitoja sokerimaissilajikkeita. Sokerimaissin tunnistaa makeudesta: muissa maissilajikeissa kasvin pääasiallinen energian varastoimismuoto on tärkkelys, kun taas sokerimaisissa energia varastoituu pääosin sokereina. Vasta tuleentumisen myötä sokerimaissin sokeri muuntuu tärkkelykseksi.

Omenan satokausi jatkuu. Itsepoiminnassa on nyt Valkeaa Kuulasta, joka on erinomainen herkkuomena. Valkeasta Kuulaasta saa myös helposti omenasosetta ja hilloa. Valkean Kuulaan jälkeen itsepoimintaan on tulossa Antonovkaa, joka on perinteinen talviomenalajike. Sen itsepoiminta ajoittunee syyskuun loppupuoliskolle. Valmiiksi kerättynä on tällä hetkellä saatavana Valkean Kuulaan lisäksi Bergiusta. Kaneliomenoita on tulossa myös tulossa myyntiin valmiiksi kerättyinä, kun omenat vain hiukan vielä kypsyvät.

Muita, vielä tulossa olevia kasveja ovat kurpitsat ja päärynät. Kurpitsat alkoivat kunnolla kasvamaan oikeastaa vasta nyt elokuun aikana: mielenkiinnolla odotamme, ehtivätkö kurpitsat kypsyä kunnolla ennen pakkasten alkua.

Perunan itsepoimintapäivää ei vielä ole katseltu tarkemmin, mutta sellainen järjestetään taas tänä syksynä. Itsepoiminnassa on siikliä sekä sinistä Blue Congo -nimistä perunaa ja ihan vähän Rosamundaa.

Ei kommentteja: