lauantai 29. syyskuuta 2012

Melkein poutaa

Eilen taivaalla näyttäytyi ihmeellinen valo-ilmiö, aurinko. Pienen palasen sinistä taivastakin saattoi jossan välissä nähdä, ja yöllä paistoi todella kirkas kuutamo. Päivällä saattoi myös ihailla vastarannan ruskaa: ruska on tänä vuonna erittäin kirkkaan keltainen, mutta tummat havupuut sitä vasten ovat upea kontrasti. Tänä aamuna piliviverho olikin taas kietonut Mahnalan peittoonsa, ja sunmuverho verhoaa vastarantaa.

Omenan keruu on saatu päätökseen: osa lajikkeista, ns. talvilajikkeet, saavat odottaa kylmiössä muutaman viikon, minkä jälkeen niiden maku on kehittynyt oikeuksiinsa. Tällä hetkellä myynnissä on vielä vähän Bergiusta ja Melbaa sekä runsaasti Puna- ja Keltakaneleita. Antonovkaa on myös, jos joku himoitsee tehdä omenasosetta tai hilloa. Antonovkahan on talviomena, eli tässä vaihessaa vuotta se on kirpeähkö. Sen sokeripitoisuus kasvaa varastoinin myöstä, ja hapan maku lievenee - omasta mielestämme Antonovka on parhaimmillaan juuri ennen joulua. Antonovka on toisaalta omena, joka kuumennuksessa hajoaa helposti, minkä vuoksi sitä suositaan soseissa ja hilloissa.

Eilen saatiin myös viimeiset porkkanat nostettua: tällä hetkellä on myös edullisempaa vänkyräporkkanaa myytävänä.

Maissia pääsee keräämään itse vielä tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina. Viikonlopun jälkeenkin tuoretta maissia on muutamia päiviä, mutta - kuten yleensäkin - leikkaamme korsi- ja lehtisatoa lampaille tässä vaiheessa syksyä. Lampaat rakastavat maissia - vanhemmat ja viisaammat osaavat etsiä satunnaisia tähkiä  korsi- ja lehtikasan joukosta. Maissin leikkuun jälkeenkin maissia toki saa meiltä vielä pakasteena: meillä on kokonaisina tähkinä pakastettua maissia. pakastettua maissia käytetään kuten tuoretta maissia, eli tähkät laitetaan jäisinä suoraan kuumaan uuniin, grilliin tai höyryyn sulamaan ja kypsymään. Maissia ei kannata sulattaa ennen kypsyttämistä, koska silloin lässähtää löllöksi.

Suoramyymälämme on auki vielä lokakuussa joka päivä: ma - pe ja su klo 12 - 18 ja la 9 - 14. Myymälässä on tuoretuotteiden lisäksi myynnissä myös mm. omenatuoremehua, omenachutneyta, marjahilloja ja -mehuja sekä lampaanvillaa, taljoja ja niistä tehtyjä tuotteita. Omenapiirakkaa, kahvia ja teetä on myös tarjolla joka päivä.


Ei kommentteja: