tiistai 25. maaliskuuta 2014

Pyrystä leskenlehtiin

Talvisemman viikon jälkeen sää on lämmennyt oikein kunnolla. Kaikkein aurinkoisimmissa paikoissa leskenlehdet jo kukkivat, ja ruohokin on alkanut näyttää jo vihreämmältä. Joutsenia on todella paljon, ja niiden laulua kuuluu erityisesti iltaisin (tai sitten sitä vain kuuntelee silloin).

Karitsat ovat kasvaneet taas huimasti, ja vanhimmat rupeavat olemaan jo aika rotjakkeita. Pian on aika alkaa vierottamaan karitsoita, ja suunnittelemaan laidunryhmiä tarkemmin. Muniakin pitäisi laittaa hautomakoneeseen, että saataisiin pääsiäiseksi tipuja. Toisen hautomakoneen kanssa oli viime vuonna hiukan pulmia, koska tarkempi kosteusmittari oli ilmeisesti saanut kolauksen: se näytti sitkeästi 60%, vaikka toinen epätarkempi muutti lukemaa.

Omenapuista on leikattu nyt jalo-oksat odottamaan varrennusta perusrunkoihin. Omenapuissahan juuristo on yleensä eri lajiketta kuin varsinainen omenoita tuottava osa. Ensi viikolla päästäneen varttamaan uusia puita, mutta siihen asti jalo-oksat saavat olla kylmässä. Omenapuiden silmut ovat jo varsin pulleita.

Vadelman leikkuu on myös jo aloitettu, mutta sitomista ei ole vielä voitu aloittaa. Jokainen vadelman verso sidotaan käsin tukilankaan kiinni, mutta ennen sitomista tolpat täytyy suoristaa ja löydä kiinni maahan ja tukilautojen korkeus korjata. Maa on vielä sen verran jäässä, että tolppien oikomista ei ole vielä voitu aloittaa. Muutamia tolppia on taas mennyt poikkikin, eli ne täytyy samalla myös korjata.

Mansikalla ensimmäinen kevään työ on talviharsojen poistaminen. Käytämme tavisuojausharsoja varmistamaan talvehtimista, koska tässä mäellä usein tuuli puhaltaa lumen pois mansikoiden päältä. Nyt seuraavien lähiviikkojen aikana voidaan ruveta näkemään, miten mansikka on talvehtinut ja toisaalta huhti-toukokuun säätyppi myös sanelee paljon tulevasta marjakaudesta. Vanhan kansan suviyöt ovat pian, ja niistähän on voinut ennusmerkkien mukaan päätellä heinä- ja marjavuotta.

Lämpimän kevään myötä uskallumme avaamaan myös tilamyymälä Puimasuulin jo Pääsiäisenä. Avajaispäivä on lankalauantai 19.4., jolloin olemme avoinna klo 11 - 17. Pääsiäissunnuntaina  (20.4.)olemme avoinna klo 12 - 18 ja sitä seuraavana maanataina (21.4.) klo 12 - 18. Tervetuloa!

Ei kommentteja: