tiistai 8. huhtikuuta 2014

Toukotöiden alkua

Toukotyöt julistetaan täten virallisesti alkaneeksi: viime viikon loppupuolella päästiin kylvämään hernettä, tilliä ja porkkanaa, ja nyt kuluvan viikon aikana on tarkoitus alkaa perunan istutus. Noissa touhuissa sekä niiden valmisteluissa kuluukin hyvä tovi, lisäksi lammasaitojen korjaamista voisi jo alkaa.

Herukoiden silmut ovat myös pullistuneet hyvää vauhtia - kevät näyttää siis todenteolla alkaneen. Iltaisin laulavat mustarastaat, aamuhämärissä kyyhkyjen kujerrus on taas vallitseva ääni. Pääskysiä vielä odotellaan, eikä toki västäräkkejäkään ole näkynyt. Peipon ääni on jo kuulunut, eli puoli kuuta on siis kesään.

Reilun viikon päästä, la 19.4. aukeaa Puimasuuli. Lankalauantaina lampolassa on tarjolla villan lajittelua: villaa pääsee lajittelemaan halutessaan, ja samalla voi katsastaa, minkälaisia rotkaleita karitsoista on jo kasvanut. Ensimmäisiä karitsoita voisi alkaa jo vierottaa, eli tavanomaista enemmän määintää on luvassa. Karitsat protestoivat enemmän, kun uuhien maitobaaritarjoilu loppuu. Uuhet puolestaan näyttävät osin mäkättävän tavan vuoksi: karitsoiden otteet utareen imemisessä tässä imetyskauden loppuvaiheessa ovat aika topakoita, ja varmaankin hampaitakin siinä käyttävät.

Tervetuloa siis Pääsiäisretkelle Puimasuuliin ja lampolaan - trullit älkööt kuitenkaan vaivautuko. Lankalauantaitahan on pidetty vanhaan aikaan pahana päivänä, jolloin pääsiäisnoidat olivat liikkeellä ja tekivät taikojaan. Pääsiäisvalkeiden tarkoituksena oli karkoittaa noita, jotka puolestaan pyrkivät mm. varastamaan karjaonnen leikkaamalla mukaansa jouhia tai karvoja. Pääsiäisvalkeaa ei ole tarkoitus polttaa, mutta jos sää sallii, niin pidämme valkeaa maissin paahtamista ja makkaran paistoa varten.

Ei kommentteja: