maanantai 9. maaliskuuta 2015

Ensimmäinen kevätpäivä

Tänään tuntui oikein keväältä: aurinko helotti, puronorot solisivat ja lintujen lauluakin jo kuului: talitintit lauloivat metsän rajasssa ja joutsenet huusivat järvellä. Maaliskuu on vielä ihan alillaan, täytyy tässä vaiheessa esitää siis toivomus, ettei kovia pakaksia  tai toisaalta myöskään hyvin lämpimiä päiviä olisi. Marjaviljelijä toivoo tässä vaiheessa pilvistä tai pilvipoutaa ja tasaista nollan pinnassa olevaa lämpötilaa vuorokauden ympäri.

Omenapuiden leikkuu on edennyt - kolmannes on jo leikattu ja kaksi kolmasosaa on siis jäljellä. Omenapuiden leikkaus on mielenkiintoista ja pitkäjänteistä - nyt tehdyt päätökset jättää tai poistaa jokin oksa näkyvät useita vuosia puissa. Puiden talvehtimisen kannalta on ollut melko hyvä sää, ja puut vaikttavat hyväkuntoisilta - toki kova pakkanen voi muuttaa hetkessä tilanteen.

Kesätyöntekijöiden valinnat ovat loppusuoralla. Monia hyviä mahdollisia kesätyöntekijöitä on haastateltu, ja taas on vaikea valinta edessä. Tänä vuonna hakijoita on ollut ennätusmäärin, emmekä kykene kaikkia työllistämään.  Tavoitteena olisi tehdä lopulliset valinnat nyt kuluvan ja ensi viikon aikana.

Karitsoinnit ovat kääntyneet lopuilleen, enää yhtä vaille valmiita. Vanhimmat karitsat ovat jo aikamoisia motkaleita, jotka  rupeavat olemaan jo emiensä kokoisia.  Ei voi kuin hämmästellä niiden kasvua ja kehitystä - muutaman tunnin ikäisenä karitsat jo pomppivat ja nyt ovat jos suuria, märehtiviä lampaita. Tänä vuonan karitsoista on hiukan yli puolet pässejä. Värillisiä - eli siis mustia - on noin kolmannes ja  loput valkoisia  - paitsi yksi, jolla on suuri musta läikkä keskellä selkää.

Ei kommentteja: