sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Ei hallaa ennusteessa

Hiukan ihmetellen ollaan seurailtu sääennusteitä, kun toistaiseksi ei ole ollut hallaa ennusteessa. Yleensähän tämä toukokuun loppupuoli on kulunut hallanvaraa seuraillessa ja hallaa torjuessa. Toisaalta sää on ollut varsin viileää, ja esimerkiksi laidunnurmi on kehittynyt hitaasti. Jälleen kerran voi siis todeta: onpa erilainen kevät kaikkiin edellisiin verrattuna.

Tällä hetkellä suurin työmaa on mansikantaimien istuttaminen. Tänä vuonna istutusvuorossa on pienen, harmaan ladon vieressä oleva mansikkamaa. Mansikka kasvaa hyvin yhdellä paikalla 4 - 5 vuotta, minkä jälkeen maa pitää kyntää ja viljellä jotain muuta parin vuoden ajan. Tätä järjestelmää kutsutaan vuoroviljelyksi tai kasvien vuorottamiseksi. Vuoroviljelyssä on tärkeää tietää, kuinka kauan jotakin kasvia voi samalla paikalla kasvaa: mansikalla aika on n. 4 - 5 vuotta, vadelmalla 10 - 15 vuotta, herneellä ja perunalla 1-2 vuotta. Tuon ajan kuluttua pitää viljellä jotain muuta kasvia, joka kuuluu eri kasviheimoon. Tämä johtuu siitä, että eri kasviheimoihin kuuluvat kasvit kasvattavat juurensa eri syvyyteen ja käyttävät maaperän ravinteita erilaisissa suhteissa. Vuoroviljelyn perimmäisenä tarkoituksena on siis ylläpitää maaperän elävyyttä ja viljavuutta. Kun viljelysmaa on hyvässä kunnossa, niin kasvit voivat paremmin.

Omenoiden tuennan korjaus on edennyt, mutta vielä on jonkin verran jäljellä. Aidan korjuuta riittää myös, mutta se on enemmän sellainen loppumaton työmaa - aidat eivät varmaan ole ikinä sellaisessa kunnossa, ettei tietäisi jostain löytyvän korjattavan kohdan.


Ei kommentteja: