maanantai 4. huhtikuuta 2016

Kevään korvalla

Kevät etenee varsin rivakkaa vauhtia: lumet ovat huvenneet, järvestäkin jäät ovat melkein jo pehmenneet pois. Muuttolintuja lentää paljon: kurkia ja joutsenia huutelee alvariinsa, iltaisin laulavat mustarastaat ja aamuisin kujertavat kyyhkyt. Melkoinen linnunlaulelu on siis koko ajan käynnissä.

Viljelyksilläkin rupeaa käymään vilske. Perunat on nostettu itämään jo hyvä tovi sitten, ja osa jo pääsikin maahan tunneleihin. Mansikkaa istutettiin pääsiäisviikolla, ja niistä (samoin kuin tunnelin perunoista) odotellaan satoa ehkä joskus kesäkuun alkupuolella. Vadelman leikkuu on edennyt rivakasti kauniissa säässä, samoin omenapuut on jo melkein leikattu. Seuraavaksi vuorossa onkin pensasmustikan, herukana ja saskatoonin leikkuut, eikä perunan istutuskaan ole kaukana. Jos sääennuste toteutuu, niin varmaan ensi viikon aikana päästäneen aloittelemaan.

Puimasuulilla on myös tässä pikku hiljaa heräilty talvihorroksesta, ja alettu puunaamaan paikkoja kesää  varten. Toistaiseksi parhaiten meidät tavoittaa ma-pe klo 9 - 17, mutta tarvittaessa ollaan paikkeilla myös muina aikoina. Talven aikana muokkailtiin hilloreseptiä, ja kehitettiin uusia makuja - ja purkkikin on aivan uuden mallinen. Marjamakkarat ovat myös uutta tuotekehitystä, joka on tällä hetkellä työn alla - mutta niistä lisää myöhemmin.

Karitsat kasvavat vinhaa vauhtia, ja ensi kesän laidunasiat ovat nyt suunniteilla. Laidunnus vaatii suunnittelua ja pohdintaa monelta kantilta: minkälainen laidun/mitä kasveja laitumella on, minkälaista laidunnusvaikutusta tavoitellaan, mihin aikaan laidunnuksen halutaan tapahtuvan jne. Kaikken  mukavinta on kuitenkin seurata karitsoitten kasvua: vanhimmat rupevat olemaan jo vakamielisiä, märehtiviä lampaita - kuinka äkkiä muutos pomppiseen erikoistuneesta karitsasta on tapahtunutkaan!

Ei kommentteja: