keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Lunta, rakeita ja räntää

Toukokuu on tainnut tähän mennessä olla lumisempi kuin viime vuoden joulukuu tai nyt kuluvan vuoden alku. Auringonpaistettakin on ollut, ja heti pilvien hajottua lumi on sulanut pois. Nyt satelee hissukseen lunta, ja aika runsaasti sitä on jo taas kertynyt yötä vasten. Sinänsä hyvä, että on lunta yöllä: lumi on hyvä eriste kylmää vastaan. Mutta taitaa vanha kansa tietää hyviin: huhtikuun puolen välin Tiburtitusta vastaava yö oli kylmä, ja vanhan kansan mukaan se ennusti 40 kylmää yötä. Tämä nyt oleva yö on Mamertuksen vastainen yö, ja myös tällainen kylmä sää on huono enne ja lupaa kylmää ja pitkää kevättä. No, toisaalta nyt voisi toivoa kylmän viileän sään jatkuvan vielä Erkin päivään eli 18.5. asti, koska siitä sanotaan " Kylmä Erkki, hyvä merkki, lämmin Erkki, paha merkki". ja "Mitä Erkkinä enimmin, sitä kesässä vähimmin". Vesisade voisi olla ehkä toivotuin sää nyt tällä erää.

Lunta tai ei, kevättöitä jatketaan pikku hiljaa eteenpäin. Tänä vuonna istutettettavia mansikkamaita on laiteltu istutuskuntoon, ja mansikan istutuskin on pääsemässä pikku hiljaa vauhtiin. Tunneleissa mansikan kukat ovat hyvää vauhtia kehittymässä raakileiksi, ja vadelmakasvustotkin ovat pääsemässä kasvuvauhtiin. Meillä on tunnelissa kokeessa myös karhunvattua, ja myös siinä silmut ovat kasvaneet vauhdilla.

Puimasuuli on avoinna tästä viikosta eteenpäin joka päivä, maanantaista perjantaihin päivystellään klo 11 - 19 ja sunnuntaisin klo 13 - 19, tervetuloa. Navetan lattia on saanut nyt ensimmäisen öljyvahakerroksen, ja ehkä ensi viikon aikana päästään siis tyhjentämään tavarat takaisin Navettaan Puimasuulilta.

Ei kommentteja: