keskiviikko 14. elokuuta 2019

Omenamehu ja sen teko

Omenakausi on nyt aluillaan, ja omenakauden myötä aloitamme myös omenamehun puristuksen. Puristuspäivinä meiltä on mahdollista ostaa vastapuristettua omenatuoremehua - eli siis sellaista mehua, jossa omenat on murskattu ja omenamurskeeta on saadaan mehua. Tuoremehusta teemme myös täysmehua - täysmehu kuumennetaan lasipulloihin, jolloin se säilyy pidempään (noin vuoden verran).

Omia omenoita on mahdollista tuoda myös puristettavaksi. Puristettavaksi tuotavien omenoiden on oltava puhtaita, ja niitä on oltava vähintään noin 30 kg (6 - 7 täyttä ämpäriä). Puristusaika varataan puhelimitse (p. 0400 - 625 636, 03 - 3711 163). Omenat punnitaan tuodessa. Jos haluat mehun tuoremehuna, on tärkeää tuoda riittävä määrä kanistereita (yli 5 l kokoisia) tai ämpäreitä mukanasi tuodessasi omenat. Muista myös jättää puhelinnumerosi. Ilmoitamme tekstiviestillä erän valmistumisesta.

Huomio myös seuraavat asiat:

  • omenoita otetaan vastaan su – ke. Puristus ja pullotus tapahtuvat ke – pe. Pullotuspäivään vaikuttaa viikottainen puristusmäärä.
  • tuoremehu säilyy pari päivää viileässä. Tämän vuoksi tuoremehuna toimitettavat tilaukset on noudettava puristuspäivänä (eli samana päivänä kun saat tekstiviestin)
  • Pulloissa olevat mehut on noudettava parin päivän kuluessa tekstiviestistä. Lasipulloihin pastöroitu mehu säilytetään esimerkiksi kellarissa tai kylmäkaapissa. Säilyy n. vuoden. Osassa omenalajikkeista alkaa erottua hedelmäliha säilytyksen aikana (mehu kirkastuu, pullon pohjalla sakkaa).
  • Paras omenamehu tulee hiukan raaoista omenista
  • puristettavien omenoiden ei tarvitse olla virheettömiä, mutta ne eivät saa olla pilaantuneita (esim. muumiotauti yms). Ruvet tai yökkösviotukset eivät haittaa puristusta.

Ei kommentteja: