perjantai 20. syyskuuta 2019

Perunannostoa ja muita satokuulumisia

Viime viikonloppuna pidettiin ensimmäiset perunan itsepoimintapäivät, ja nyt tulevana viikonloppuna ovat seuraavat. Huomenna lauantaina perunamaalla ollaan klo 9 - 12 ja sunnuntaina jatketaan perunannostoa klo 12 - 15.  Perunat nostetaan koneella maanpinnalle, mistä voi valita haluamansa. Keruuta varten saa lainaan ämpäreitä, mutta hansikkaat ja kumisaappaat on hyvä ottaa mukaan. Säkkejä ja pusseja on tarjolla perunoiden pakkaamista varten. Lajikkeina ovat Annabelle ja Siikli.

Sokerimaissia on poimittavissa ainakin vielä nyt tulevana viikonloppuna. Sitä voi pakastaa tulevaa kesää varten helposti: tähkät perataan poistamalla suojuslehdet kokonaan. Tähkät laitetaan kokonaisena pusseihin, ja pakastetaan. Pakastetut tähkät laitetaan jäisenä grilliin tai höyrykattilaan kypsymään. Maissia ei siis kannata esikeittää tai sulattaa ennen kypsennystä, koska kumpikin menettely lähinnä vetistää ja laimentaa makua.

Mansikkakausi jatkuu vielä tunneleissa, toki viileä ja pilvinen sää on hidastanut raakileiden kypsymistä. Pensasmustikkaa löytyy vielä, ja poimijamme ovat onnistuneet poimimaan myös pieniä määriä karhunvatukoitakin. Puimasuulilla on marjojen ja omenoiden lisäksi myynnissä myös päärynöitä, joita meillä on jokunen puu kokeena vanhassa puutarhassa.

Ei kommentteja: