perjantai 4. syyskuuta 2020

Matalalentoa riittää

 Syyskuun alku pääsi yllättämään -yhdessä vilauksessa viimeinen kesäkuukausi - elokuu - olikin jo vaihtunut syyskuuksi. Huomenna lauantaina sekä ylihuomenna sunnuntaina pidetään ensimmäiset tämän syksyn perunan itsepoimintapäivät. Siikliä on keruussa enemmän, Annabelleä vähemmän. Lauantaina perunapellolla ollaan klo 9 - 12 ja sunnuntaina klo 12 - 15. Jos perunaa jää, niin perunan itsepoimintaa on tarkoitus jatkaa myös seuraavana viikonloppuna (12-13.9.).

Sokerimaissin itsepoiminta on päättynyt tältä kaudelta, mutta valmiiksi poimittua maissia on myynnissä vielä ainakin ensi viikon ajan Puimasuulilla. Viimeinen hernekylvöskin on osoittautunut yllättävän sitkeäksi, ja vielä tänään siitä saatiin kerättyä palkoja myyntiin. 

Mansikkakausi jatkuu edelleen tunneleilla, ja mansikan itsepoiminta on avoinna ma-pe klo 16.30-17.30 ja la 10-11 tällä ja ensi viikolla. Valmiiksi poimittua mansikkaa on myynnissä - parjaiten Puimasuulilla päivystellään klo 12 - 18.30, mutta esimerkiksi tällä viikolla työntouhussa ollaa oltu jo heti klo 9 jälkeen - ja ainakin kahveeta ja gelatoa on saatu kahvilan tiskiin siihen mennessä. Lauantaisin Puimasuuli on avoinna klo 9 - 17 ja sunnuntaisin klo 10 - 18.

Omenoiden osalta on meidän tilalla edetty jo Punakanelin korjuuseen. Hyvälaatuinen omena kerätään puusta jo ennen täydellistä kypsyyttä, koska tällöin voidaan varmistaa paras laatu. Omenat kypsyvät myös keräämisen jälkeen, ja oikea aikaisesti kerätyt omenat saattavat säilyä jopa jouluun asti (tai ylikin) hyvissä olosuhteissa ilman mitään taikatemppuja tai erikoisvarastoja. Omenaa kannattaa lisätä myös esimerkiksi keittohin ja lihapatoihin perinteisen omenapiirakan lisäksi. Ja ihan pelkästään omena pilkottuna lohkoihin on loistava naposteltava välipala tai muu herkku - halutessanhan  voi omenoita varten tehdä erilaisia dippikastikkeita. Eri lajikkeet ovat erilaisia, ja makustelu eri kastikkeiden kanssa voi tuoda esiin lajike-erot maussa vielä selkeämmin.


Ei kommentteja: